Markku Huusko

Kun Sofi Oksanen ja Raija Oranen silmiäni häikäisivät

 • Sofi Oksanen haastatteli messuilla Johanna Holmströmiä.
  Sofi Oksanen haastatteli messuilla Johanna Holmströmiä.
 • Raija Oranen keskellä, haastattelijana Laura Kolbe.
  Raija Oranen keskellä, haastattelijana Laura Kolbe.
 • Uuteen Suomeen bloggaava Martti Issakainen esitteli kirjaansa omalla ständillään.
  Uuteen Suomeen bloggaava Martti Issakainen esitteli kirjaansa omalla ständillään.
 • Maija Vilkkumaa (kuvassa oikealla) lavalla tällä kertaa esikoiskirjailijana.
  Maija Vilkkumaa (kuvassa oikealla) lavalla tällä kertaa esikoiskirjailijana.
 • Tapio Koivukari (kuvassa keskellä) Akateemisen kirjakaupan lauteilla.
  Tapio Koivukari (kuvassa keskellä) Akateemisen kirjakaupan lauteilla.

On Helsingin kirjamessujen aika. Itse kuljeskelin Pasilan messukeskuksessa eilen iltapäivällä bongaten kulttuurijulkkiksia ja kuunnellen itseäni viisaampia.

Olin valinnut ennakkoon muutaman lavakohteen: Sofi Oksanen haastattelemassa muslimiaiheisen kirjan kirjoittajaa Johanna Holmströmiä, Raija Oranen esittelemässä Kekkos-kirjaansa ja sitten mahdollisesti toimittaja Tuomo Pietiläinen Wahlroos-kirjastaan kertomassa tai muusikko Maija Vilkkumaa omasta esikoiskirjastaan haastateltavana.

Kirjailija Sofi Oksanen oli lavalla niin häikäisevä, että vaarana oli kirjailija Johanna Holmströmin jääminen varjoon. Hyvin Holmström selviytyi ja Itämaan (Otava, 2013) tarina muslimisisarusten pärjäämisestä tämän päivän suomalaisen kulttuurin keskellä alkoi kiinnostaa ainakin tätä kuulijaa hyvinkin paljon.

Sujuva tarinankertoja Raija Oranen puhui tämän jälkeen Urho Kekkosesta samalla itsevarmuudella kuin hänen arvostamansa Kekkos-tutkija Juhani Suomi.

Kainuulaislähtöisen Orasen erityisenä kiinnostuskohteena ovat kainuulaiseksi brändäytyneen Kekkosen elämän naiset kirjassa Kaiken takana Kekkonen (Teos, 2013). Kertoipa hän meille myös sutkin presidenttimme suhteesta 47 vuotta nuorempaan toimittajaan, mistä Uuden Suomen toimittaja Linda Pelkonen napautti tällaisen uutisen.

Pietiläisen Tuomoa en mennytkään kuuntelemaan (olin hänet jo tavannut Wahlroos-kirjan julkistamistilaisuudessa Lillanissa), koska sain Uuden Suomen blogosfäärin vinkkelistä kiinnostavaa yllätysseuraa messujen käytävillä.


Minua tuli kahvikupin ääressä tervehtimään Martti Issakainen, Uuteen Suomeen koko joukon blogitekstejä kirjoittanut mies, joka oli koonnut kirjoituksistaan kirjan Euroalueen joutsenlaulu (Books on Demand, 2013). Siinä tuli nautittua kahvin ja pullan ohella rautaisannos eurokritiikkiä.

Sitten kävinkin kuulemassa Maija Vilkkumaan haastattelua kirjastaan Nainen katolla (Kaiku Books, 2013). Hän selvitti kirjoittamaansa fiktiivistä kotiäititarinaa elävästi.

Vilkkumaasta lähdin kohti ulko-ovea ja pysähdyin Akateemisen kirjakaupan ständille, jossa oli pakko jäädä ällistelemään hyvin mielenkiintoista tarinaa Suomen sodanaikaisista asepalveluksen karttelijoista. Tästä aiheesta kertoi kirjailija Tapio Koivukari, joka oli tehnyt vahvan taustatyön kirjaansa Käpykaartilaiset (WSOY, 2013). Heidän joukossaan oli yllättäen myös sabotöörejä, sillä Koivukari kertoi Turun seudulla levitetyistä ohjeista tuhota tilallisten viljelyksiä. Semmoisestakaan en tiennyt ennen näitä messuja.

Kirjamessut jatkuvat vielä viikonlopun ajan. Luvassa on muun muassa Liza Marklundia ilmielävänä. Suosittelen.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Jos ei ole mahdollisuutta päästä itse messuille niin joko Yle puhe tai sitten netin kautta suora TV-lähetys osoitteessa
http://yle.fi/aihe/kirjat/kutsu-kirjamessuille

Mielenkiintoisia haastatteluita
Jäin itse jumiin kuuntelemaan/katsomaan

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yle tekee tässä hyvin, kun on vahvalla panoksella messuilla mukana. Mutta live on live. Jos vain on mahdollista päästä paikalle, kannattaa mennä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samat lavakohteet olisin valinnut minäkin, tosin ensimmäiseksi juuri Tuomo Pietiläisen joka on näistä kiinnostavin omasta mielestäni. Oranen ja Oksanen ovat toki molemmat loistavia esiintyjiä, joilla on aina sana hallussaan myöskin lavalla.

Kuvia olisi voinut olla vähän enemmänkin, mutta hyvä näinkin:)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Se ei ole minä mutta Se on osa minua, sanoo Jörn Donner Mammutin päähenkilö J:stä. Tää oli idioottimainen lause, sanoo Donner. 95 prosenttia elokuvista ja 98 prosenttia kirjoista on moskaa. Tämmöstä on elämä. Eduskunnassa ei ole mitään tekemistä. Persut on siivonnut talliaan, sanoo Donner. Täällä ei pysty istumaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minuakin olisi tietysti Sofi Oksanen Ja Raija Oranenkin kiinnostanut,eri syistä tosin, mutta tänään onnekseni tuli siivoja avuksani soaloittamaan roskakämppäni pölysaneerauksen. Oikea enkeli!
vieroksun tuollaisia hulinoita, mutta saisihan siitä jotain jutunjuurtaa, ehkä piipahdan siellä huomenna tai ylihuomenna, ohjelmmaan en ole vilä ehtinyt perehtyä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minuakin olisi tietysti Sofi Oksanen Ja Raija Oranenkin kiinnostanut,eri syistä tosin, mutta tänään onnekseni tuli siivoja avuksani soaloittamaan roskakämppäni pölysaneerauksen. Oikea enkeli!
vieroksun tuollaisia hulinoita, mutta saisihan siitä jotain jutunjuurtaa, ehkä piipahdan siellä huomenna tai ylihuomenna, ohjelmaan en ole vielä ehtinyt perehtyä.
Ja sit pitäs viel ehtiä kaväista siellä kaupallisella pehmoporno messuillakin, Se taitaa olla vieläkin kauhiampi piina.
Messut ei oo mun juttuni välillä melkain meinaa paniikki iskeä, ja mitä jos ihmismassa siihen joutuisi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi, harmittaa jäin tänä vuonna paitsi kirjamessuja. Kaveri olisi tarjonnut lipunkin, mutta olin väärässä paikassa.
Kiva, että kirjoitatte edes kirjamessuista. NÄin saan hiukan kuvaa. Ihan olen kateellinen teille, joilla oli tilaisuus kuulla upeita puhujia. Ei auta kuin suunnata taas kirjakauppaan, että saisi edes lukukokemuksia.

Luin matkalla Anja Snelmanin Pääoman. Upea kirja sekin. Kesti toki aluksi hetken ennen kuin vei sitten todella kovaa mukanaan. Omaelämäkerrallinen. Suosittelen, jotakin niin tuttua ikääntyneemmälle sukupolvelle varsinkin.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset