Markku Huusko

Näin toimiva Guggenheim Helsinkiin, kiitos!

 • Bilbaon Guggenheim edestä.
  Bilbaon Guggenheim edestä.
 • Bilbaon Guggenheim takaa.
  Bilbaon Guggenheim takaa.

Bilbaon Guggenheim-taidemuseo on nyt nähty ja sen päällä olevat näyttelytkin aika hyvin koluttu. Erityisesti mieleen jäi espanjalaistaiteilija Manu Arregui hätkähdyttävällä Disarmingly Cute -videoteoksellaan, jossa todellisuus ja virtuaalitodellisuus kohtaavat.

Myös esillä ollut laaja Yoko Onon tuotanto teki valtavan vaikutuksen. Tokiossa ennen sotia syntynyt multilahjakas taiteilija ymmärretään helposti vain edesmenneen Beatles-mies John Lennonin vaimona 1960-luvun lopulta ja 1970-luvulta, vaikka hän on tehnyt nimeä taiteilijana jo ennen tätä ja sen jälkeen vuosikymmeniä.

Bilbaon Guggenheimia kiersi minun vierailupäivänäni sankoin joukoin ihmisiä eri kulttuureista. Poikkeuksellisen paljon oli suomalaisia, koska Suomen Susijengi pelasi samaan aikaan koripallon MM-kisoissa samassa kaupungissa.

Yhtä kaikki, Guggenheim tuli kisojen aikana harvinaisen tutuksi monelle suomalaiselle; urheilu ja taide harvemmin saavat vastaavalla tavalla houkuteltua samaa yleisöä.

Mutta voisiko Guggenheimin museo toimia Helsingissä? Bilbaon museollahan on tarina, kuinka wau-arkkitehtuuri pelasti nuutuneen satama- ja teollisuuskaupungin Baskimaalla, espanjalaisittain syrjässä pohjoisessa, Pyreneiden vuoriston kupeessa. 

Baskimaa on ylipäätään outo kolkka Euroopassa ja baskin kieli eurooppalainen kummajainen siinä missä suomikin. Ilman Guggenheimia hyvin harva ulkomaalainen turisti eksyisi Bilbaoon.

Bilbaolla ja Helsingillä on yksi merkittävä ero: Helsinkiin tullaan ulkomailta ilman Guggenheimiakin. Helsingissä on kaiken muun jo nähneille nähtävää ja tänne on helppo kulkea, kaupunki on on hyvien lento- ja laivayhteyksien päässä ainakin pakotevapaassa maailmassa. 

Tänne pääsee niin Venäjältä, Kiinasta kuin monista Euroopan maistakin näppärämmin kuin Bilbaoon, jonka lentokenttä ei ole koolla pilattu ja kansainvälinen Helsinki-Vantaan tapaan. Itse asiassa Bilbaon kenttä muistuttaa kooltaan sitä, mitä Suomen ykköskenttä oli 1970-luvulla.

Helsingistä kannattaisi tehdä vielä nykyistä kansainvälisempi ja kiinnostavmpi. Sen olisi hyvä pärjätä paremmin kilpailussa Tukholman, Tallinnan, Pietarin ja Kööpenhaminan kanssa. Tämä auttaisi koko pitkässä taantumassa nuutuvaa Suomea.

Helsingin Guggenheimiin voisi virittää hyvää suomalaista taidetta pohjille aivan kuten Bilbaossa on tehty espanjalaisen taiteen kanssa ja siihen sitten päälle kansainväliset yoko-onomaiset vetonaulat. Itse rakennuksen arkkitehtuuri saisi olla vaikka bilbaomaisittain pompöösiä tai ainakin paljon näyttävämpää kuin ulkomuodoltaan varsin lattean Kiasman tapauksessa. 

Pelkän rakennuksen tulisi olla riittävän monelle syy tulla Helsinkiin esimerkiksi muuten paljon vetovoimaisemman ja Moderna Museetillaan taidemainetta niittävän Tukholman sijaan.

Bilbaomainen Guggenheim Helsinkiin ja heti, jos sen ylläpitoon ei tarvita veronmaksajien rahaa, kuten Guggenheimin itsensä esittelemissä rahoitusmalleissa annetaan ymmärtää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ulkomaisia investointeja ei pitäisi näinä aikoina torjua.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Guggenheim tervetullut, mutta ei verovaroin.
Tontin voi pääkaupunkimme lahjoittaa, mutta rakentaminen ja toiminta yksityisin varoin,vaikkapa ulkomaalaisin.
Tätä mieltä on lukuisat kansalaiset, ja minä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Helsinki sai Guggenheim-säätiöltä viime vuonna aiempaa paremmat ehdot. Ihan täyttä kuvaa siitä, mikä on lopulta veronmaksajien osuus vai onko sitä, en ole ainakaan minä saanut.

Selvintä uudessa ehdotuksessa on se, että vuosittainen hallintomaksu on puolitetttu aiemmasta kahdesta miljoonasta eurosta miljoonaan euroon.

Tässä juttua rahoituksesta: http://yle.fi/uutiset/guggenheim-saatio_ehdottaa_a...

Tässä on taas juttua siitä, että 22 miljoonan euron lisenssimaksu on tarkoitus kattaa yksityisin varoin:

http://www.hs.fi/kulttuuri/Guggenheimin+p%C3%A4%C3...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Suomalaisten veronmaksajien rahojen pitäisi olla tarkoitettu oman maan taiteen ja kulttuurin rahoittamiseen ja tukemiseen, ei ylikansallisen taiteen McDonaldsin! Tervetuloa omilla rahoilla tekemään taidebisnestään, mutta ei kiitos että me kansalaiset maksaisimme siitä!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #6

Suosittelen käymään Bilbaon Guggenheimissa. Espanjalainen taide leviää sieltä maailman tietoisuuteen kuin kulovalkea.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Onko Guggenheim sopimuksessa maininta että museossa esitettäisiin ja levitettäisiin vain suomalaista taidetta? En ainakaan ole nähnyt yhtään mainintaa tästä ja ihmettelen mihin me suomalaiset tarvitsemme Guggenheimia suomalaisen taiteen levittämiseen? Samoin ihmettelen miksi kansainvälinen museoketju haluaisi edes esitellä tai levittää suomalaista taidetta suomesta käsin omassa museossaan?

Olen pahoillani, mutta näen tämän vain rahastuksena, enkä usko kuviteltujen kävijämäärien toteutuvan, kun eivät ole toteutuneet isommissakaan kaupungeissa! Yhden kaupungin menestys -Bilbao- ei ole kopioitavissa esimerkiksi Helsinkiin, koska kaupungeilla ei ole minkäänlaista vastaavuutta!

Jos kyseessä olisi idioottivarma museohanke ja taloudellinen menestys, siihen löytyisi 100%:n varmuudella vaikka kuinka monta yksityistä rahoittajaa. Eikä minulla ole mitään sitä vastaan, jos Guggenheim tulee omilla rahoillaan laittamaan museon pystyyn ja esittelemään vapaasti sitä taidetta, jota katsoo parhaaksi esittää!

Käsittämätöntä että yhteiskuntamme myy pilkkahinnalla valtion tuottavia yrityksiä, luonnonvaroja ja kansallisvarallisuutta, ja etsii koko ajan lisää ulkolaisia investoijia, mutta onkin sitten halukas itse maksamaan valtavana riskinvestointina kansainvälisen museoketjun hankkeen lähes kokonaan ja maksaa vielä vuosittain tälle museolle valtavia summia. Täytyy sanoa että jossain mättää ja pahasti!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kannatan ja ihan siksiki, että kannatan kansainvälistä taidemeininkiä, eihän solis mitenkhän pois meiltä ja taidetta kannatan ehottomasti muutenki ja varsinki, jos olot huonot. Ja ihan meile suomalaisillekki, ei sen takia, että ulkomaalaiset tullee kattohmaan, vaikka hyvä jos tullee. Hieno homma ois. Siis henki pyssyy elossa ja virkeänä taitheen ansioista tai seurauksena, sehän on nähty, vaikka Viron kuorolaulun voima!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Viron kuorolaulu soi, on soinut, ilman kansalaisilta kerättyjä verovaroja.
Amerikkalainen Mackdonaldsi, Guggenheim jos suomalaisin verovaroin rakennetaan, on se pois meiltä.
Kukin valtio omaa taidettaan levittäköön, mutta omin varoinensa.
Mahtaako amerikoissa toimia montakin eurooppalaista taidemuseota USAn verovaroin?

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Jonnekin ulkomaalaiseen miljoonakaupunkiin pitäisi saada suomalaisen taiteen museo, jotta sitä ostettaisi muutenkin kuin yhteiskunnan varoin joihinkin varastoihin pölyttymään. Monissa kaupungeissa on valtavat määrät yhteiskunnan varoin hankittua suomalaista taidetta varastoituna, eikä niitä pääse edes kukaan näkemään. Guggenheim ei edes pystyisi maksamaan itse itseään ja sitäkin jouduttaisi tukemaan yhteiskunnan varoin. Kiasmassahan on ollut Yoko Onon näyttely. https://www.youtube.com/watch?v=iUWpux4InfA

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yoko Onon taide tuli kyllä klipissä nähdyksi. Laitetaan Guggenheim-rahat Kiasman laajennukseen ja katon korjauksiin.

Eikös sen Kiasman pitänyt tehdä Helsingille ja Suomelle sama jota nyt Guggenheimilla yritetään paikata?

Mutta ei myöskään haluta mitään Bomba-taloa Kauppatorin laitaan.

Taidettahan sinne ollaan menossa katsomaan eikä rakennusta. Mieluimmin rakennetaan näyttävä ja konstikas julkinen rakennus, vaikkapa Pasilan virastotalojätin tilalle Muumilinnake. Ja onhan meillä jo rakennus, josta laatat irtoilevat, eli Finlandia-talo.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Helsinkiläisenä veronmaksajana perisin tontistakin käyvän hinnan. Eikä verosenttiäkään Guggikselle. Ikinä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kirjoitti:
"Pelkän rakennuksen tulisi olla riittävän monelle syy tulla Helsinkiin esimerkiksi muuten paljon vetovoimaisemman ja Moderna Museetillaan taidemainetta niittävän Tukholman sijaan.
Bilbaomainen Guggenheim Helsinkiin ja heti, jos sen ylläpitoon ei tarvita veronmaksajien rahaa, kuten Guggenheimin itsensä esittelemissä rahoitusmalleissa annetaan ymmärtää."

Erinomaista, että pääsit paikalle näkemään ja kokemaan koripallon ohella myös Bilbaon kuuluisaa Guggenheimia. Siellä siis kävi moni muukin Susijengin kannattaja. Tarvitsemme kipeästi ensi käden tietoa juuri Bilbaosta, jonka turismia tämä museo on ilmeisesti virkistänyt tuntuvasti.

Tänään uutisissa kerrottiin, että Helsingin Guggenheim-suunnittelukilpailu sai kilpailijan.

Helsingin Guggenheimin minäkin hyväksyisin, ellei sen ylläpitoon tarvita veronmaksajien rahaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Bilbaossa on myös Euroopan työterveys ja työsuojeluvirasto, jossa työskenteli aika monta suomalaista vuosia sitten. Kävin useamman kerran siksi siellä. Bilbao on melkoisen kehittynyt kaupunki, varakkaan oloinen ei yksinomaan Guggenheimin vuoksi.
https://osha.europa.eu/fi/oshnetwork/focal-points/...

Siellä poikkeaa varmasti varsin usein vieraita jo tästä syystä. No onhan meillä Euroopan kemikaalivirasto, mutta toimineen toisenlaisena verkostona kuin tuo yllämainittu.

Bilbaossa on myös IT-teknologian kehitystä, EU:n rahoillakin. Mistä siis varakkuus tulee ja miten?
http://www.tecnalia.com/en/tecnalia/location-headq...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

No kyllä sitä nyt ollaan niin kulturellia niin kulturellia!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eino Leino:

“Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!”
Tuo huuto on Suomessa syyri,
Mut mikä se on se kyltyyri?

http://runosto.net/eino-leino/tahtitarha/kyltyyri/

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tähän asenteeseen saattoi vaikuttaa vahvasti myös Penttilän sankarihahmonsa T.J.A. Heikkilän suuhun istuttama lohkaisu: "Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan revolveristani varmistimen." Lause kuultiin alkujaan saksalaisen kirjailijan Hanns Johstin näytelmässä Schlageter, mutta väitetään usein tulleen m.m. Goebbelsin tai Göringin suusta."

Ylläoleva on kopioitu Wikipediasta hakusanalla Uuno Hirvonen. Hän kirjoitteli seikkailukertomuksia "Simo Penttilänä". Omasta puolestani totean, että kuullessani sanan kulttuuri tiedän sen pitävän sisällään ihan mitä tahansa, vaikka Guggenheimin tai pizza quattro stagionin. Hyvin kysytty, Eino Leino!

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuota Yoko Onon taidetta oli muuten joiltakin osin esillä viime vuonna Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltassa. Ei siis aina tarvita välttämättä kalliitta museorakennuksia.

Oli mielenkiintoista kuulla, että Bilbaossa on myös tärkeitä EU:n virastoja jopa enemmän kuin Helsingissä. Ei se olekaan niin syrjäinen pikkukaupunki kuin meille on annettu ymmärtää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika lailla syrjäinen kaupunki se on, ainakin oleellisesti Helsinkiä syrjäisempi mitä lento- ja laivayhteyksiin tulee.

Reino Jalas

"Suosittelen käymään Bilbaon Guggenheimissa. Espanjalainen taide leviää sieltä maailman tietoisuuteen kuin kulovalkea."

Mikäli on laajemminkin kiinnostunut nimenomaan espanjalaisesta taiteesta, niin myös
tässä Wikipedian museolistalla mainitut museot kannattaa pitää mielessä.

  MUSEO JA PAIKKAKUNTA ....................... KÄVIJÖITÄ/V
  12..Reina Sofía,Madrid ................................. 3.185.413
  18..Museo del Prado,Madrid ........................ 2,306,966
  40..Dalí Theatre and Museum,Figueres ........ 1.333.430
  52..Institut Valencià d'Art Modern,Valencia ... 1.163.419
  67..Thyssen-Bornemisza Museum,Madrid ........ 944.827
  70..Guggenheim Museum,Bilbao ..................... 931.015
  71..Museu Picasso,Barcelona .......................... 911.342
  74..CaixaForum Barcelona,Barcelona .............. 892.806
  80..CaixaForum Madrid,Madrid ........................ 790.732
  94..MACBA,Barcelona ...................................... 643.274

Pakko myöntää että ainakin toistaiseksi lista on pahasti korkkaamattomana itsellä.

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

Miksi et pyydä rahoitusta suoraan loosin pojilta. Nehän ovat suurella todennäköisyyllä jo tällä hetkellä säätämässä tätä hanketta. Mutta verhojen takana, maan tapaan.

Reino Jalas

"Bilbaomainen Guggenheim Helsinkiin ja heti, jos sen ylläpitoon ei tarvita veronmaksajien rahaa, kuten Guggenheimin itsensä esittelemissä rahoitusmalleissa annetaan ymmärtää."

Tuo loppukaneetti yllättävänä pisti silmään. Siiskö ehdotetun Guggenheimin rahoitus tosiaan siirtynyt kokonaan Valtion ja Helsingin kontolta yksityisille sijoittajille?

Minun lukemisellani ehdot eivät tuollaisiksi olisi muuttuneet. Kaikissa neljässä esitetyssä rahoitusmallissa tarvitaan myös yhteiskunnan rahoitusta sekä rakennusvaiheessa että vuosittaisessa ylläpidossa.

  "Guggenheim-säätiö on yhdessä Boston Consulting
  Groupin kanssa tuottanut neljä ehdotusta museon
  rahoitusmallista kaupungin ja valtion päättäjien
  arvioitaviksi.

  -Rahoitusmalleissa 1A ja 1B valtio rahoittaisi
  100 prosenttia alkuvaiheen rakennuskustannuksista.
  -Malleissa 2A ja 2B valtio ja Helsingin kaupunki
  jakaisivat kustannukset.

  -Malleissa 1A ja 2A vuosittaisten toimintamenojen
  mahdollisina rahoittajina on valtion ja Helsingin
  kaupungin lisäksi myös muita alueen kaupunkeja.

  -Euroopan tämänhetkisessä kulttuuriympäristössä
  julkisen tuen rooli on tarpeen ja välttämätöntä lähes
  kaikille suunnitelluille museohankkeille."

---
Tässä YLE:n uutisinsertissä kerrotaan näin:

"Toteutuneita Guggenheim museoita on vain kolme,
New York, Bilbao ja Venetsia. Niiden lisäksi on ollut
olemassa kaksi väliaikaista museoprojektia, Las Vegasissa
ja Berliinissä."

Mitenkä olisi meillekin tuollainen Las Vegasin ja Berliinin valitsema malli, väliaikainen Guggenheim jonnekin tiloihin? Vaikkapa Ateneumissa on jo pohjakassana 400.079 vuotuista kävijääkin valmiina

Lisäksi, jos Guggenheimilta into taikka rahat lopahtavat, niin mukavalle Helsingin keskustan rantatontille löytyy ihan uusiakin tulijaehdokkaita nykyään.

Kosti Heiskanen

Hyvinkin voi olla Markku että oletkin oikeassa. Tilaston mukaan melkein miljoona vierailee Bilbaon Guggenheimin museossa. Berliinissä museosta on tullut ongelma, kävijämäärät on vähäiset ja museo on hyvin pienikokoinen.

Hannu Tanskanen

Kyllä Guggenheim olisi lottovoitto Suomelle, käsityö- ja kyykkämuseoilla ei turisteja houkutella. Kuinka monta kansainvälistä menestysbrändiä meillä on, en nyt tarkoita Mäkkiä.

Vastustajat viittaavat Berliinin Guggenheimiin. Ei ihme, että se epäonnistui, nuuka sakemanni antoi kaksi kerrosta tiilitalosta, hätkähdyttävä arkkitehtuuri on oleellinen osa Guggea. Uusimmasta, Abu Dhabin Guggesta odotetaan suurta menestystarinaa.

http://s27.postimg.org/9gpoq30sj/image.jpg

Nyt irti peräkyläkulttuurista ja ovet auki maailmalle, Bilbaon Guggenheim on uskomaton menestystarina, Helsingillä on mahdollisuus samaan, unohtakaa Tallinna-tunnelit.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kävin minäkin Bilbaon koriskisojen aikana ko. museossa.

Hienohan se oli, itse rakennus ja näyttelyt. Sijainti joen varressa oli mahtava. Muutenkin Bilbao ja samoin rantakaupunki San Sebastian ovat käymisenarvoisia kaupunkeja. Baskiruoka oli hyvää myös.

Mutta olen sitä mieltä, että pelkästään julkisin varoin Guggenheimia Helsinkiin ei pidä rakentaa. Fifty-fifty julkista ja yksityistä rahaa olisi o.k.

Peruskoulu on mitä parhainta kulttuurikasvatusta. Nyt tilanne on sellainen, että kunnat eivät pysty kustantamaan edes säädyllistä peruskoulutusta kasvaville lapsilleen. On miettittävä tarkkaan, minne julkista rahaa laitetaan.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Tähän voisi vertailukohdaksi ottaa Helsingistä 80 kilometrin päässä sijaitseva huippusuosittu virolaisen taiteen museo Kumu Tallinnassa. Rakennuksena se on erinomaisen hieno ja täyttää ehdottomasti sen vaaditun suunnittelukriteerin, että rakennus ei saanut tärvellä Kadriorgin puistoa.

Ensimmäisen 11 kuukauden aikana siellä kirjattiin 201000 vierailijaa, minäkin siinä joukossa pariin kertaan. Mutta kaukana tuo määrä on vielä puolesta miljoonasta kävijästä. Tämän hetkisistä kävijämääristä en ole löytänyt mitään tietoa.

Miksi siitä kuukkelinpesästä pitää tehdä jokin kummallinen hökötys tai lasilinna? Vieressä on komea kallio, kaivrretaan museo sen sisään ja tehdään ulkopuolelle vain lippukioski!

Tämän blogin suosituimmat