Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Jääkausi Suomessa

Villakarvakirahvi

Jos jääkauden aikaan on maan päällä tallustellut villakarvaisia muotoja norsuista (mammutit) ja sarvikuonoista (villasarvikuonot), niin mitä jos muistakin Afrikassa yhä elävistä otuksista on ollut olemassa tuollaisia kylmään ilmanalaan sopeutuneita lajeja?

Kuusenkäpyjä lienee hamuillut villakarvainen kirahvi. Sillä on ollut samantapainen paksu villa kuin laamoilla. Luultavasti se on ollut väritykseltään talvella harmahtavampi ja silloin kuviointikin on ollut vähemmän kirjava. Sille on maistunut myös männynkävyt ja koivun urvut. 

Hiidenkivi, -kirnu ja -vesi

Koulussa opettaja näytti lapsille videon jääkauden jättämistä jäljistä luontoon. Lapsemme innostui ja on ryhtynyt itse etsimään tietoa hiidenkivistä, hiidenkirnuista, ym. Niitä luontoihmeitä tunnetaan myös muilla nimillä.

Tänä kesänä olemme lähiympäristöstä etsineet niitä jääkauden jälkiä ja niitä löytyy sieltä täältä. Ikkalassa on pienehköjä siirtolohkareita, mutta jokainen löydetty siirtolohkare on ollut lapselle iloinen tapaus. Kävelymatkan päässä meiltä ei ole hiidenkirnuja, ei ainakaan tiedossa olevia.

Julkaise syötteitä