*

Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Teatteri

Canth kuvitettuina klassikkoina

Canth eli Kuvitetut Klassikot Kansallisteatterissa

 

Mitähän mieltä tästä Kansallisteatterin uutuusnäytelmästä Canth Vanhan Liiton rouvashenkilön pitäisi olla? Näytelmän on ohjannut Kaisa Korhonen ja kirjoittanut Seppo Parkkinen, uskollisesti laajaan lähdeaineistoon perustuen. Näytelmä on dokumentin ja fiktion cocktail ja semmoisenaan ylenpalttinen.

 

Kansallisteatterissa pohditaan, onko ryssän pelko on viisauden alku?

”Suurvaltiot ovat gangstereita, pienet valtiot prostituoituja.” Jotenkin tähän suuntaan tokaisee avainhenkilö Juha Jokelan tuoreessa näytelmässä Sumu. ”Venäjän pelko on komedian alku”, otsikoi puolestaan HS eilen keskiviikkona.
Asiasta siis piti ottaa selvää.
Juha Jokela, Kansallisteatterin kotikirjailija, on tehnyt taas hulvattoman monitasoisen trillerikomedian joka pläjäyttää lavalle ja hejastaa kankaallekin ikiomat ryssäpelkomme.

Jouko Turkan arvoitus

Helsingissä kohistiin keväällä 2000: Jouko Turkan (1942 – 2016) ohjaama näytelmä Osta pientä ihmistä jäi esittämättä Kom-teatterissa.

Muutama viikko ennen ensi-iltaa tehdyn hyllytyspäätöksen jälkeen tarina julkaistiin kirjana (Like, 2000). Sen ytimessä on kuvitteellinen pääjohtaja Jorma Ollila, joka oli vuosituhannen vaihteessa Suomessa kuninkaan asemassa.

Sotavangin pojan selviytymistarina

Kävin katsomassa lapualaisen Larvateatterin näytelmän Aarre, ryssän äpärä. Se on kantaesitys ja perustuu Kuortaneella syntyneen professori Arvo Myllymäen, 70, elämään sekä hänen kirjaansa Vihan ja rakkauden päivät. Esitykset jatkuvat huhtikuulle saakka.

Larvateatteri www.larvateatteri.fi on harrastajateatteri, mutta tämänkertaisen esityksen ei tarvitse hävetä ammattilaisten rinnalla. Näytelmä on ammattitaidolla toteutettu, kunnianhimoinen ja koskettava esitys.

Laakereillaan lepääminen on ajantuhlausta!

Kesä on ainakin melkein täällä! (Sanoin näin aloittaessani, ja nyt ulkona sataa lunta...)

Viimeinen ylioppilaskirjoitus meni aiemmin tällä viikolla, joten nyt on jäljellä enää pääsykokeisiin lukeminen ja sen sellainen. Aikalailla olen antanut asian olla, sillä kolmen vuoden raatamisen jälkeen pieni tauko on paikallaan. Opiskelu on kivaa jne, mutta välillä sitä vain tarvitsee tauon.

Taukoja olen ottanut muunmuassa viikonlopun mittaisilla maanpaoilla, jotka myös ristelyinä tunnetaan. Tekee hyvää välillä päästä pois maasta!

PELASTAKAA MUMMOT Sellalla, Samulininlla ja Oksasella

Pelastakaa mummot ikoninaisilla ja ottakaa, rakkaat mummelisiskot, tyyli-ikoneiksi vaikka Seela Sella, Ritva Oksanen tai Aira Samulin.

Pitkän tauon jälkeen täyslaidallinen tapahtumia

Long time, no see!

Viimeksi tullut ennen diplomia kirjoiteltua, eli monen monta asiaa on jäänyt kokonaan kertomatta. Käyn asioita läpi samassa järjestyksessä kuin ne tapahtuivat, eli samassa järjestyksessä (melkein) kuin kuvat ovat.

Tieni näyttämölle ja sen taakse

Kansakoulun kolmannen joulujuhlassa oli Andersenin Pieni tulitikkutyttö. Omalta osaltani se päättyi opettajan kutsuun ”tule Erkki pois sieltä näyttämöltä”. Siitä vastoinkäymisestä olen edelleen kiitollinen.

Rooliini olisi kuulunut pakkaseen nääntyvän tulitikkutytön kylmäkiskoinen ohitus. Mutta siihen en pystynyt. Tytön hätä oli niin todellisen tuntuinen, että jäin murheellisena seisomaan hänen eteensä. Hänen vakuuttava roolityönsä oli muuttunut minun todellisuudekseni.

Arvelin, että tähän asiaan vielä joskus palataan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä