Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusneuvottelut

Kokemuksia nuorten hallitusohjelmaneuvotteluista

Osallistuin poliittisten nuorisojärjestöjen hallitusohjelmaneuvotteluihin 10.-11. tammikuuta Säätytalolla Helsingissä Demarinuorten edustajana. Käytyjen neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin torstai-iltana muodostamaan SDP:n, Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n koalitio, mutta perjantain tiedotustilaisuuteen marssi lopulta aseveliakselin ja RKP:n muodostama 99 paikan vähemmistöhallitus kunnianhimoisen uudistusohjelmansa kanssa.

Kokoomuksen ei kannata sulkea ovea perussuomalaisilta. Vielä.

Pari päivää sitten Elinkeinoelämän keskusliitto järjesti eduskuntavaalipaneelin, jossa vieraana oli kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Keskustelu ei tarjonnut suurempia yllätyksiä, paitsi sen yhden, josta joudun nyt ruoskimaan omaa puoluettani Kokoomusta.

Saksan hallitusneuvottelut, SPD?

Vuosi sitten tammikuussa Saksan SPD valitsi liittokansleriehdokkaakseen ja puheenjohtajakseen Martin Schulzin, entisen Euroopan parlamentin puhemiehen. Se aiheutti ennennäkemättömän gallup-hypen SPD:lle. Se taisteli maaliskuussa tasapäisesti CDU/CSU:n kanssa mielipidemittausten kärkipaikasta. Kevään aikana SPD:n gallup-hype suli ja syyskuun vaaleissa CDU/CSU (32,9%) otti selvän voiton SPD:stä (20,5%).

Saksan hallitusneuvottelut

Saksassa käytiin liitopäivävaalit jo runsaat kolme kuukautta sitten, mutta maassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. SPD ilmoitti heti vaalien jälkeen, ettei se halua hallitukseen CDU/CSU:n kanssa. Siten aloitettiin Unionipuolueiden, FDP:n ja Vihreiden hallitusneuvottelut ns. Jamaika-koalition muodostamiseksi. Nämä neuvottelut kuitenkin kaatuivat FDP:n puheenjohtaja Cristian Lindnerin ulosmarssiin marraskuun alussa.

Saksan hallitusneuvottelut

Angela Merkel (CDU) piti eilen lehdistötilaisuuden Berliinissä, jossa hän ilmoitti Unionipuolueiden lähtevän mukaan todellisiin, vakavasti otettaviin ja avoimiin hallitusneuvotteluihin SPD:n kanssa. Hän totesi samalla, että Saksa ja Eurooppa tarvitsevat nyt vakautta. Siksi enemmistöhallitus olisi Saksassa nyt parempi ratkaisu kuin vähemmistöhallitus tai uudet vaalit.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/merkel-will-mit-spd-engagiert-...

Onko tässä todellinen syy hallituskriisiin? Nokkamieheksi ei tulekaan Halla-aho

Hallitus on kaatunut perussuomalaisten puheenjohtajan vaihduttua Timo Soinista Jussi Halla-ahoon. Halla-aho kommentoi aiemmin lyhyesti puheenjohtajan roolia tavalla, joka voi osaltaan olla merkittävä syy kriisiin.

Espanjan vaalit

Espanjan eiliset vaalit muuttivat maan poliittisen tilanteen kerralla. Koko Frankon diktatuurin jälkeisen ajan vuodesta 1975 Espanja on ollut käytännössä kaksipuoluedemokratia, jossa valtaa ovat pitänyt vuorotellen konservatiivinen kansanpuolue PP tai sosialistinen PSOE kulloisenkin vaalikannatuksensa mukaan. Nyt Espanjasta on tulossa monipuoluedemokratia.

Kun lasista loppuu tiima

                Uusi hallitusohjelma osuu erityisen kipeästi opiskelijoihin. Useat opintotukeen kohdistuvat leikkaukset, indeksisidonnaisuuden poisto, maisteriopintojen määrän vähentäminen, EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten lukukausimaksut ja opiskelija-asumisen investointitukien poistaminen tähtäävät nopeampiin valmistumisaikoihin ja säästöihin. Opiskelijoiden hyvinvointiin ei näissä tavoitteissa ole liiemmin laskettu painoarvoa.

Sipilän vanha, tuttu virhe

Sipilä sitten mokasi samalla tavalla kuin Vanhanen toista hallitustaan muodostaessaan. Meni ja otti hallituskumppaniksi kokoomuksen, ja antoi näille vieläpä valtiovarainministerin salkun.

Lopputulos tiedetään: kokoomusta sisältävät hallitukset eivät kauaa ole suosittuja, ja pääministeripuolue kärsii lopulta pahiten.

Miksi näin käy? No koska kokoomus tuhoaa taloutta, ja hajottaa yhteiskunnan rakenteita säälimättömästi, antamatta mitään tilalle. Vierittäen syyn muille.

Soinin ja persujen ministerisalkuista

Tänään julkaistiin Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelma ja myös perussuomalaisten ja  kokoomuksen ministerien nimet. Halllitusohjelma näyttää alusvasti hyvältä. Näillä keinoilla on mahdollista saada isänmaa nousuun, vaikka toteuttamisesta tuskin tulee helppoa. Perussuomalaisten 20 vuoden oppositiotaival päättyy ja meistä tulee salonkikelpoinen hallituspuolue. Tämä on oikea ratkaisu, vaikka EU- ja maahanmuuttopolitiikassa emme saaneet kaikkia tavoitteita läpi.

Julkaise syötteitä