Markku Huusko

Ruotsalaiset voittivat – näin sen suomalaisena koin

  • Prinssi Daniel onnittelee Ruotsin joukkuetta Globenissa.
    Prinssi Daniel onnittelee Ruotsin joukkuetta Globenissa.
  • Hillityn riehakasta ruotsalaisyleisöä.
    Hillityn riehakasta ruotsalaisyleisöä.
  • Mikael Granlund epäonnistui rangaistuslaukauskisassa USA:ta vastaan, mikä ratkaisi pronssiottelun.
    Mikael Granlund epäonnistui rangaistuslaukauskisassa USA:ta vastaan, mikä ratkaisi pronssiottelun.

”Ihanaa, Leijonat, ihanaa”, huusi Tre Kronorin asuihin sonnustautunut porukka, kun Suomen paidat päällä kulkenut porukka käveli ohi Tukholman Globenin ulkopuolella Ruotsin juuri voitettua jääkiekon MM-kultansa historiallisesti kotikisoissaan.

Huuto oli viilenneessä ja hämärtyneessä sunnuntai-illassa hyvähenkinen. Suomalaiset vastasivat myönteisesti jotta ”Heja, Sverige”.

”Ööörgh, äärgh, *** svedut”, mölysivät jotkut suomalaiset aikuiseen ikään ehtineet äijät ruotsinlaivalla selvästi kaljapäissään lauantai-iltapäivällä, kun Suomi otti Ruotsilta nenäänsä välieräottelussa. Paikalla tuossa katselutilassa oli muun muassa ruotsalaisia lapsia.

”Russia, Russia, Russia!”, karjuivat yhdet tyypit pitkin loppuottelua Globenissa takanamme.  Ottelussa pelasi Ruotsin lisäksi Sveitsi, ja Russia-huutelu oli tarkoituksellisen rehvakasta, eikä missään mielessä kanssakatsojia huomioivaa.

Sveitsiläiset kannustivat reippaasti omiaan ja ilmoittivat suuressa lakanassaan olevansa ylpeitä loppuotteluun edenneestä joukkueestaan. Alppimaan pojat saivat tappiollisenkin ottelun jälkeen huomattavat aplodit omiltaan.

Aika temppu nousta uutena maana suurten sarjaan jääkiekossa! Nyt siellä on Kanadan, Ruotsin, Tshekin, Venäjän, Suomen, Slovakian ja USA:n lisäksi siis myös Sveitsi.

Tuntuu, että edes jalkapallossa ei ole kahdeksalla joukkueella mahdollisuus voittaa maailmanmestaruutta eli tässä mielessä kiekolla menee hyvin.

Viisasta ei sen sijaan ollut pitää kaksia kisoja samoilla kulmilla peräkkäisinä vuosina. Esimerkiksi Tukholmassa pelatussa Tshekki-Sveitsi-puolivälierässä oli ollut vain tuhatkunta oikeasti maksanutta katsojaa ja Suomi-Slovakiaankin jäi lippuja Helsingissä myymättä.

Ruotsin jääkiekolle mestaruus oli erityisen iso juttu, sillä länsinaapurissa jalkapallo on ajanut rahallisesti ja fanituksessa selvästi ohi lätkästä. Kyllä ruotsalaiset mestaruuttaan Sergelin torilla jo tuoreeltaan juhlivatkin, kuten tästä videosta näkyy.

Tuli siis nähtyä monenlaista fanikulttuuria. Joillakin se oli enempi hampaat irvessä kuin toisilla. Vähän samaa oli nähtävissä itse kaukalossa.
 
Eniten mailaa tiukassa paikassa puristivat ja pelinsä kanssa tuskailivat Venäjä ja Suomi. Edellinen jäi tähtisikermällään tylysti mitalipelien ulkopuolelle. Kisoissa upeasti väläytelleen Suomenkin meno hyytyi lopulta ja mitali jäi saavuttamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Inhottava kisavuosi jääkiekossa. Ruotsi voitti, ja Suomi jäi millimetrin päähän mitalista.

Parasta kisoissa oli Venäjän konttaaminen, ja Sveitsin nousu suurten joukkoon. Hyvää oli myös yleinen jääkiekon tason nousu koko Euroopassa kuten Ranska esim osoitti.

Jääkiekon suosio on kovassa nousussa, ja paljon mielenkiintoisempi joukkuepelimuoto kuin tylsä ja hidas jalkapallo, joka perustuu kaaosteoriaan.

Pääosin inhottava vuosi sijoitusten suhteen. Ruotsille en toivo voittoa missään lajissa niiden suurisuisuuden ja ylimielisyytensä vuoksi. Turpaan niitä pitää vetää noin kuvaannollisesti sanottuna aina kun Ruotsi, ketä vastaan tahansa asettuu.

Ensi vuosi ainakin minulle tulee olemaan mukava, mikäli elonpäiviä riittää.

http://www.aamulehti.fi/Kiekko/1194814674111/artik...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minä en pidä ruotsalaisia sen ylimielisempinä kuin muitakaan. Ehkä ovat joskus olleet, mene ja tiedä.

Eivät ruotsalaiset kiekkofanit ainakaan Globenissa päästelleet suustaan alatyylisiä herjauksia. Tosin suomalaisetkin fanit näyttävät kasvaneen ulos takavuosien Håkan Loob -huudoistaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Minä en pidä ruotsalaisia sen ylimielisempinä kuin muitakaan. Ehkä ovat joskus olleet, mene ja tiedä."

No, ei minullakaan ruotsalaisia vastaan mitään ole,- paitsi urheilussa, ja siihen liittyvässä mediauhoamisessa.

Onhan ne vähän ylimielisiä, jos media edes vähänkään kuvaa kansan tuntoja. Ehkä siihen sitten on varaa, kun menestystä kerran tulee.

Eipä silti, ei minulla ole venäläisiäkään vastaa mitään, joka 2020 ennusteen mukaan ylittää ruotsinkielisten määrän Suomessa.

Millaista lie venäläismedian hehkutus vastustajaa vastaan pilkkausmielessä verrattuna ruotsalaiseen, olisi mielenkiintoista tietää? Suomessa siitä ei paljoa puhuta,- tai sitten sellaista ruotsalaistyyppistä uhoa ei edes ole.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #3

Media on toki oma lukunsa. Ruotsissa on iltapäivälehdissä naljailukulttuuri ja sillä myydään lehtiä. Täkäläiset iltapäivälehdet ovat vähän koettaneet matkia ruotsalaisia ostajakatoa pysäyttääkseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Paras voitti. Toki sattumillakin oli osuutta asiassa. Olisi toki toivonut, että Granlund olisi onnistunut iskemään kiekon maaliin pronssiturnauksen viimeisessä vaiheessa, mutta minkäs teet, aina ei käy niin kuin toivotaan. Kyllä suomalaiset pelaajat olivat hyviä, erinomaisia, upeita ja kävivät jännittävän kamppailun, eivät antautuneet, eivätkä hämääntyneet toisten maaleista.
Heija Sverige, kuitenkin!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Loppuottelun ensimmäisten minuuttien aikana näytti, että Sveitsi jyrää, mutta sitten ruotsalaiset lisäsivät luistelua ja ottivat pelin haltuun. Ja Ruotsin veskaria Enrothia ei voi liikaa kehua.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jos tähän voi pienen kevennyksen kirjoittaa: Markku Huusko katsoi pronssiottelun (Suomi-USA) USA-kannattajan vieressä. Kyseinen fani vaati kolmella kielellä Ilari Melartille (HIFK) jäähyä USA:n pelaajan kiinnipitämisestä.

Mutta ilman suosikkijoukkueita: ruotsalaiset ovat ainakin turistin edessä tosi mukavaa porukkaa. Tukholmaan on ilo matkustaa joka kerta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paras voitti eikä se koske yhtään vaikka voitto jäi Ruotsiin. Sveitsi oli yllättäjä ja ansaitsi hopeansa. USA peliporukka joka aina venyy parhaimpaansa, mutta nyt oli tyytyminen kolmanteen sijaan.

Suomi hukkasi omat mahdollisuutensa pronssiin, muyta pelasi aivan hyvin, tuuriakin tarvitaan, mutta nyt se oli Granlundilla U-tuuria rankkarissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun kerran nostit esiin tuon epäonnistuneen Granlundin rankkarin, lisäsin kirjoitukseni kuvasarjaan elämäni parhaan urheilukuvan. Eihän se kännykkäkameralla otettuna laadullisesti mikään toppen ole, mutta prikulleen oikeasta hetkestä kumminkin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Urheilu on elämänalue, jossa saa jossitella, ja pitääkin jossitella.
Olisimme voittaneet jos...

Häviämistä ei pidä hyväksyä, vaan pitää aloittaa jossitteleminen.

Suomi oli tyylipisteissä USA:ta parempi ehdottomasti kun kokonaisuus huomioidaan. Joukkueurheilun draamaa on juuri siinä, että tietää olleensa parempi, mutta tarvittavia onnistumisia ei tullut.

Maalit eivät useinkaan tule tietoisesta tekemisestä, vaan sinne päin roiskauttamisesta. Kiekko pomppii järjen enää siihen vaikuttamatta, ja menee maaliin.

Näin se vaan menee... Suomi nyt ei onnistunut, vaikka se olisi voinut olla toisinkin.

Minulle urheiluun ei enää ole fanaattinen suhde. Olen oppinut ymmärtämään, että vain yksi voi voittaa, ja se on sitten herran kädessä, kuka se voittaja on.

Siksi veikkaus on vahvoilla urheilussa, koska voittaja on ennustettava etukäteen. Se voittaa aina, koska tulos etukäteen ei ole tiedossa.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset