Markku Huusko

Jokerit vs. HIFK - so last season

  • Kuvassa HIFK:n ja Jokereiden välistä tiukkaa vääntöä vuodelta 2011. Kuva: Petteri Paalasmaa, Uusi Suomi
    Kuvassa HIFK:n ja Jokereiden välistä tiukkaa vääntöä vuodelta 2011. Kuva: Petteri Paalasmaa, Uusi Suomi

Toimittaja Saska Saarikoski kirjoitti vitsikkään kolumnin Helsingin Sanomiin HIFK:n hallihankkeesta ja omasta Jokerit-fanituksestaan otsikolla ”Vastustan HIFK:n uutta hallia!”. Saarikoski peräsi esiin helsinkiläispäättäjien tunnesidettä näihin kahteen joukkueeseen.

Hän tuli maininneeksi kirjoituksessaan myös Hesarin TNS Gallupilla vuonna 2011 teettämän tutkimuksen näiden kahden joukkueen kannattajakuntaan ja poliittisiin puolueisiin liittyen.

Koska asia on kiinnostava, oli pakko kaivaa esiin HS-tunnukset ja yritettävä etsiä tarkempaa tietoa tuosta kolmen vuoden takaisesta kyselytutkimuksesta.  

Tässä ne Hesarin raportoimat tulokset siiten ovat.  Ensinnäkin HIFK eli Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors oli kyselyn mukaan kokoomuslaisten ja perussuomalaisten suosima joukkue. Edellisistä 26 prosenttia kertoi kannattavansa sitä ja jälkimmäisistä 21 prosenttia.

Helsingin Jokerit sai kokoomuslaisilta 17 prosentin kannatuksen ja perussuomalaisilta vain 13 prosentin kannatuksen. Vihreissä kannatus oli HIFK:n hyväksi 19 – 11.

Jokerit puolestaan on ollut suositumpi perinteisen vasemmiston parissa. Kyselyssä 22 prosenttia demareista on Jokerien takana, kun 19 prosenttia kannattaa HIFK:ta. Vasemmistoliitossa suhde oli sama. Töölön Vesa, jonka jääkiekkotoiminnan pohjalle Aimo Mäkinen Jokerit vuonna 1967 perusti, oli Työväen urheiluliittoon eli TUL:ään kuulunut seura.

Keskustan, RKP:n tai KD:n kannattajien jakautumista kahden kiekkojoukkueen välille ei Hesarin jutussa erikseen nostettu esiin.

Ei tämä Hesarin kyselykään vastausta tuonut siihen, ketkä ja miksi mitäkin joukkuetta Helsingissä ovat kannattaneet. Pienistä painotuseroista se kannattajakunnassa kuitenkin kertoo.

Jatkossa tätä asiaa on turha Helsingissä kysellä, koska Jokerit lähtee kirkkaampiin saleihin KHL:ään ja HIFK jää ainoana helsinkiläisenä joukkueena kotiliigaan. Viimeistä kautta mennään suorissa kilpailuasetelmissa.

Voisiko kummankin joukkueen kannatus kehittyä jatkossa yleishelsinkiläisempään suuntaan?

Onko vannoutuneen HIFK-fanin mahdollista kannattaa helsinkiläisjoukkuetta, joka pelaa Pietaria vastaan tai Jokeri-fanin liputtaa edes vaisusti toisen helsinkiläisjoukkueen puolesta Oulua vastaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jääkiekossa kannatan Suomen maajoukkuetta, en yksittäistä seuraa.
Mutta jos teen poikkeuksen tällä kertaa tästä Jokerien KHL:ään menosta ja sanon, että kovat ovat Jokereille haasteet tulossa, -liian kovat
talouden ja pelaajien jaksamisen suhteen. Seuraa ei voi jatkossa johtaa hetken mielenjohteen varassa, vaikka sellaista sen tahtoo olla kaikkialla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Valitettavasti ennustan Jokereille heittopussin osaa ainakin ensimmäisenä vuotena. Sen KHL-joukkue tulee olemaan paria kolmea miestä vaille eri kuin tänä vuonna. Imee pelaajia muista suomalaisjoukkueista, ja ulkomaalaisia myös.

En usko, että Hartwall-areenan keskimääräinen yleisömäärä kasvaa. Se on jo nyt 8000-9000 tienoilla. Aluksi ehkä, mutta kun jonkun aikaa menee, suomalaisyleisö ei tule halliin.

Hifk kotimaisessa sarjassa tulee olemaan Helsingissä suositumpi joukkue. Harkimo teki kovan ja isoja riskejä sisältävän diilin.

Tampereella Ilves-Tappara ei ole niin poliittisesti jakautunutta kuin Helsingissä. Ilvestä kannatetaan enemmän kantakaupungissa, ja Tapparaa sekä kaupungissa, että ympäristökunnissa.

Tappara on koko Suomen mittapuun mukaan suosituimpia joukkueita.
Helsingissä, varsinkin Jokerit on epäsuosituin koko maata ajatellen.

Alexius Manfelt

Tämä on helppoa! On minusta ihan sama ken tai kuka voittaa, olipa kyseessä vaikka mm- tai O-kisat tai serajutut. Ei voi typerämpää tapaa olla tapella. Kuten pieni (7v) sukulaispoikani sanoi, ei se mitään urheilua ole, yhta samaa tappelua vaan. No, vanhemmat eivät saa millään houkuteltua poikaa edes HPKn otteluihin, menee ennemin mummulaan hoitoon!

On muuten fiksu nuorimies.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kysyin Facebookissa, että "onko HIFK-fani Pietarin SKA:n puolella, kun Jokerit pelaa sitä vastaan?"

Kaksi vastausta sain: "ON" ja "DA!".

https://www.facebook.com/markku.huusko.56?ref=tn_tnmn

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä pietarilaisia ja muita voisi lähteä kannustamaan, mutta se venäläisten halli Pasilassa on niin epäviihtyisä.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Jokereista tulee samanlainen joukkue kuin muutkin KHL joukkueet. Heidän voitot tai häviöt ei enää koske meikäläisen tunne asteikkoa. Hakatkoon kiekkoa siellä missä hakkaavat mutta omia eurojani en Molotov Areenalle tule kantamaan tulevaisuudessakaan. Mielummin laitan nekin eurot HIFK:n lippuihin sillä tulen meinaan edelleenkin olemaan yhden rakkauden mies.

Hjalliksen suunnitelmista ja puheista päätellen Suomen maajoukkuemiehet ovat tulossa ilmaiseksi pelaamaan joten mielenkiinnolla jään odottamaan miten kannattavaa bisnestä siitä tulee. Varsinkin kun mies ei ole saanut siitä bisneksestä kannattavaa lehtien mukaan edes Suomessa. Todennäköisesti seura myydään Venäläisille kahden vuoden sisällä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minä puolestani odotan hyvin mielenkiintoisia Jokereiden KHL-matseja. On aina vähän niin kuin maaottelumeininki päällä. Pelin taso saattaa hyvinkin ylittää kotimaisen liigan tason ja kansainvälisiä tähtiäkin nähtäneen nykyistä enemmän kentällä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En voi kannattaa Jokereita missään olosuhteissa. Jalkapallon eurocupeissa kannatan aina suomalaista joukkuetta, koska menestys tuo mahdollisia huippujengejä nähtäväksi Suomeen. Olin helpottnut, kun jalkapallo-Jokerit lopetettiin eikä ehtinyt euro-otteluita pelaamaan - sille joukkueelle en olisi menestystä voinut toivoa. Aika tyhmää, mutta näin se on.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä siinäkin mielessä että Jokerit valitsi tasausotteluparikseen Oulun Kärpät eikä HIFK:n. Minkä tiedon kärppäfanina otin mielelläni vastaan. Jokerit-Kärpät otteluilla on niilläkin jo tietynlainen status, vaikka valintaan nyt epäilemättä vaikuttikin Kärppien kärkiasema.

Luulisi jo kiekkoseurojen poliittisten suuntautuneisuuden hävinneen sen myötä, kun pelaajiksi ei hankita juurikaan enää oman kylän poikia, vaan isoimmat rahalliset satsaukset tehdään valintaan parhaat päältä kansallisesta ja kansainvälisestä tarjonnasta.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat