Markku Huusko

Sinivalkoisen maahanmuuttajan tarina

  • Nordeen Toure voitti lauantain ottelunsa Hartwall-areenalla. Kuvakaappaus MTV:n sivuilta.
    Nordeen Toure voitti lauantain ottelunsa Hartwall-areenalla. Kuvakaappaus MTV:n sivuilta.

Nordeen Toure saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle helmikuussa 2011 rahattomana. Taskussa oli väärennetty passi.

Nyt neljä vuotta myöhemmin tämä togolaislähtöinen nuori mies kuuluu suomalaisen nyrkkeilyn aateliin. (Lue juttu täältä Yle Uutisten sivuilta)

Hänen tarinansa on kiinnostavaa luettavaa lähtien siitä, miten nyt 24-vuotias mies, myös Ukuntana tunnettu, saapui Eurooppaan. Hän eli alkuvaiheessa Kreikassa kaduilla ja puistoissa etsien ruokaa roskiksista.

Helsinkiläistynyt Ukunta voitti viime lauantain ottelunsa Hartwall-areenalla tyrmäyksellä. Niin hän oli voittanut kolme aiempaakin ammattilaisotteluaan.

Hän nousi kehään pääosin suomalaisista perusäijistä koostuneen yleisön eteen siniristilippupaita yllään. Sama oli teema lyhyen ottelun jälkeisissä pikaisissa voitonjuhlissa: Suomen lippu.

Hän otti yleisönsä, kansa hurrasi.

”Haluan olla suomalainen”, Togon Torpedoksi kutsuttu nyrkkeilijä sanoi viime syksynä Helsingin Sanomien jutussa.

Lauantai-illan suurimmat urheilulliset ilonaiheet olivat toki Eva Wahlströmin saavuttama MM-vyö ja kosovolaissyntyisen Edis Tatlin Suomeen kamppailema EM-vyö. Noissa voitoissa oli jotain maagista, mutta niin oli Togon Torpedonkin korostetun sinivalkoisessa esiintymisessä.

”Hän ei elä vielä tässä vaiheessa nyrkkeilijänä, vaan on valmis tekemään arkista työtä elämisensä eteen, mikä näkyy myös nyrkkeilyssä. Jos tekeminen, motivaatio ja halu menestyä jatkuvat samalla tasolla, vain taivas on rajana”, Pekka Mäki, nyrkkeilyvalmentaja sanoi Ylelle.

Urheilu mahdollistaa. Ja yhdistää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Luin juuri tänä aamuna Aftonbladtista(painettu versio, liekö digitaalisena) mielenkiintoisen artikkelin ruotsalaisten jalkapallon pääsarjajoukkueiden tekemästä integroimistyöstä. Jokaisella joukkueella on syrjäytymistä ja segregaatiota ehkäisevää toimintaa. Artikkelin perusteella kohtalaisen mittavaa.

Mielestäni hienoa toimintaa. Alustuksena oli samaan sävyyn kirjoitettu juttu kuin omasi. Sen jälkeen lueteltiin kunkin joukkueen tekemä työ ongelmien ehkäisemiseksi.

Eli se, oliko se sinivalkoisuus vai sinikeltaisuus. Se, että jalkapallojoukkueilla tai urheluseuroilla ylipäätään pitää olla tällainen korostettu rooli, kertoo ongelmista. Niitä on. Milestäni niistä pitäisi puhua avoimesti.

Monikulttuurisuutta ei tule lähtökohtaisesti tavoitella. Tulee katsastella aikakauttamme eräänlaisena "suvaitsevaisuuden aikakautena". Vähän kuin valistuineisuus, barokki tms. Onko se sittenkään absoluuttinen totuus?

Rikkaus toki, ei loputtomiin. Lisätään toki mielellään kehitysapurahastoa, mutta laitetaan se oikeaan paikkaan. Ei hyvän omantunnon ostamiseen vaan maapalon liikakasvun ehkäisemiseen, naisten oikeuksiin, kehitysmaiden riistämisen ehkäisemiseksi(jolla suuin osa ongelmista hoituisikin).

Iranille koeteltu talouspakotteita ydinaseohjelman vuoksi. Oliko sillä Israelilla sellaista, eikö sellaista ole vähintäänkin epäilty. Herätään.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En halua edes ajatella suomalaista jalkapalloa tai nyrkkeilyä ilman maahanmuuttajia Balkanilta, Afrikasta tai muualta, suomenruotsalaisista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Huuhkajienkin aika tulee vielä. Voi olla, että tarvitaan vielä lisää muissa maissa syntyneitä huippuyksilöitä samaan tapaan kuin Ranskassa ja Ruotsissa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

"Muissa maissa syntyneitä huippuyksilöitä"?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Voidaanko puhua suomalaisesta jalkapallosta, jos 80% pelaajista tulee ostettuna muualta?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Veikkausliigafutis tarvitsisi paljon huomiota. 60-luvulla Suomen suosituin urheululaji. Miksei tänään vaikka resursseja on olemassa? Mistä se sijoittaja joka laittaa HJK:n Venäjän liigaan Jokereiden tapaan?

Hammarbyn katsojakeskiarvo tällä kaudella on yli 29 000. Yep, 29 000. Vertailun vuoksi, Tottenhamin katsomon kapasiteetti on 36 000. Veikkausliigakierroksen katsojamäärät eivät kokonaisuudessaan yllä Hammarbyn katsojamääriin. Tukholmassa vielä kaksi muuta joukkuetta joilla kutakuinkin samat katsojamäärät.

Jottai tarttis...

Elijas Bijur

Jos ja kun nuo futarit edustavat Suomea, niin he ovat suomalaisia, ihan kuten minäkin ja kait sinäkin!

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Samasta asiasta puhuttiin Espanjassa noin 5 vuotta sitten, kun olin katsomassa Real Madridin kotiottelua. Ottelua ruodittaessa oli lehdistö tarkkana.

Joku huomasi, että ammattilaisten joukkue koostui kaikki 100%:sti ulkomaalaisista pelaajista.
Seuraavassa lehdessä oli vielä isompi otsikko. Myös valmennusjohdostakaan kukaan ei ole espanjalainen. Alkoi kiivas keskustelu puolesta ja vastaan.

Joukkueen kokoonpano ei pysy samana edes yhtä liigakautta, mutta sekin huomattiin, että Espanjassa on omia junioreita valtava määrä joka haluaisi kotimaan ammattilaisjoukkueen kokoonpanoon, mutta ei näiden ostopelaajien jatkuvan "trokaamisen " (näin ymmärsin termin) vuoksi he ovat aikamiehiä ja pelaavat alemmissa sarjoissa koko uransa. Moni muuttaa muualle päästäkseen arvostettuihin joukkueisiin.

Myöhemmin joissakin ammattilaisjoukkueissa tehtiin päätös, että ulkomaalaisvahvistuksia ei osteta yhtään. Silti pääsarjassa pärjättiin erinomaisesti ja talouskin toimi hyvin.

Tämä onkin mahdollista maassa jossa jalkapallo on niin tärkeässä asemassa, että sponsorit käy taistelua joukkueista eikä päinvastoin. Maassa jossa on 45 miljoonaa asukasta ja ostopelaajan( esim: David Beckham) oheistuotteita myymällä on järjettömältä tuntunut siirtosumma saatu voittoina kotiutettua jo ennenkuin hän on pelannut ainuttakaan ottelua.
Pelkkä tieto siitä, että sopimus seuraavasta liigakaudesta on tehty ja numerokin tiedossa ja oheistuotteita oli myynnissä joka paikassa. Lähinnä seuran pelipaidat joihin nimi ja numero painettiin.

Suomessa ei päästä tähän koskaan, sillä jo väkilukumme määrittää sen, että ettei bisneksestä tule näin suurta. Rahaa pitäisi olla moninkertainen määrä sijoittaa juniorityöhön. Ostopelaajien ja eri lajeihin hankittujen ulkomaalaisten tähtien ongelma on heidän taustansa edustaa Suomea EM, MM ja Olympialaisissa. Suomen kansalasiuuus ei ole itsestäänselvyys ja edustuskelpoisuus on on sitten vielä monien mutkien takana. Joissain muissa maissa oikaistaan tässäkin asiassa. En tosin tiedä miten se onnistuu. Olympialaisissa ja MM-kisoissa on esiintynyt erilaisten maiden urheilijoita, jotka eivät hallitse edes edustusmaansa kieltä.

Nyrkkeily on myös suurta bisnestä ja joitakin yksilöitä pääsee Suomestakin esiin, mutta mitkä suuryritykset sijoittaisi Suomeen muuttaneeseen urheilijaan millään alueella? Maassa jossa tapahtumien peruskivi ovat palkattomat vapaaehtoistyöntekijät useissa isoissa tapahtumissa. Heillekin on kaavailtu veroa, sillä verukkeella, että tapahtumaan myydään pääsylippuja.
Lieneeköhän Veikkausliiga ja jääkikekossa Mestaruussarja ainoita joissa vapaaehtoisia talkootyöntekijöitä ei ole?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jarmo Lauros, en nyt tässä tarkoittanut ostamista. Maahanmuuton myötä meille syntyy uudenlaisia urheilullisia lahjakkuuksia. Futiksessa Ruotsi on saanut Zlataninsa ja Ranska aikoinaan esimerkiksi Zidanensa, joiden kummankin vanhemmat ovat maahanmuuttajia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #10

Ei Suomessa synny slataneita kun lapsia autolla kuljetetaan pelipaikkoihin ja kouluihin. Afrikassa vielä syntyy kun koulut ovat juoksumatkojen päässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Togon Torpedo"? Joopa, alkusointu sen olla pitää, tyyliin Nordic Nightmare (Robert Helenius). Olli Palola on Keuruun Kovaltshuk, ja Vahid Hambo pienellä äänne-erolla Suomen Zlatan.

Frank Black

Teko oli siis hyväksyttävä koska menestyi? Suurin osa on vain laittomia...ei positiivista vaikutusta Suomelle

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Huusko on suomalaisvastainen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava tulkinta.

Laitan tähän saman kappaleen kuin tuohon ylemmäs:

Maahanmuuttajataustaisille henkilöille urheilu tarjoaa yhden menestymisen väylän siinä, missä meille niin sanotuille kantasuomalaisillekin. Esimerkiksi nyrkkeilyssä, jota jotenkin tunnen, lähtöasetelmat ovat tasavertaiset. Kisoissa näkyy kantasuomalaisten lisäksi paljon esimerkiksi venäläis- ja afrikkalaistaustaisia suomalaisottelijoita.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jos minä olisin urheilija, ja asuisin vaikka Ruotsissa edustaisin kyllä Suomea silloinki.

Ei minusta ruossalaista tulis.

Käyttäjän amgs kuva

Tämä "keskustelu" on sitä, että jos et tee mitään, olet sosiaalishoppailija ja jos teet ja maksat verosi, viet "meidän työt". Kouluissa on jo nuoria, joiden tausta on ihan mitä vain. He ovat joko syntyneet tai ei Suomessa. Osa heistä on hyvin kiinnostunut urheilusta. Menestyminen urheilussa on lähtökohtaisesti kaikille sama. Riippuu urheiluseurojen aikuisten asenteesta kannustetaanko tai ei nuoria taustansa perusteella. Toivoa sopii, että kaikilla olisi samanlaisia mahdollisuuksia näyttää kykynsä. Kirjoituksesta Huuskolle kymppi! :)

Espanjan jalkapallon tilanteesta kirjoittajalle kommentoisin vain, että tuskin esimerkiksi FC Barcelonan kannattajille ole keskeistä se, ovatko Lionel Messi tai Suárez syntyneet Espanjassa tai Argentiinassa ja Uruguayissa. Hyvä työ on tärkeintä.

Tämän blogin suosituimmat