Markku Huusko

Näin itsenäisyyspäiväni pelastui

Olin päättänyt ottaa rennosti niin itsenäisyyspäivän aattoillan kuin varsinaisen itsenäisyyspäivänkin. Olin ajatellut rentoiluun kuuluvan seuraavat asiat: ainakin yksi kulttielokuva, lenkkeily, saunominen, lueskelu ja tietysti hyvä syöminen.

Elokuvatarjonta oli tv:ssä aattoiltana kehnoa, joten turvauduin pari viikkoa sitten ottamaani Netflix-palveluun. Tiesin sieltä löytyvän hyviä filmejä yllin kyllin hintaan 7,99€ per kuukausi. Oikeastaan vielä en maksa mitään, koska olen edelleen ilmaiskuukaudella.

Vaan kun olin avaamassa nuoremman poikani kanssa Oscar-palkittua Atlantin valli murtuu -elokuvaa (mm. John Wayne, Robert Mitchum ja Henry Fonda) Netflixissä, sain komennon asentaa tietokoneelleni uusi Microsoft Silverlight-lisäosa. Ilman sitä ei päässyt katsomaan. Asensin lisäosan onnistuneesti ja koetin avata elokuvan MacBookini Firefox-selaimeen, mutta ei, se olisi pitänyt asentaa uudelleen.

Voitte kuvitella, että hermot meinasivat mennä. Mutta sitten äkkäsin, että Nasdaq-pörssiin listatusta Netflixistä löytyy chat-tuki. Päätin kokeilla.

Sillä samalla minuutilla joku ystävällinen Linda jossain päin maailmaa alkoi kysellä minulta, että mistä kenkä puristaa. Selitin asian ja melkein kuulin jostain sieltä maailman toiselta puolelta, kuinka ongelmaani pohdittiin. In English tosin, mutta sehän ei haitannut.

Linda keksi ratkaisun: kokeile toisen merkkistä nettiselainta, jos sellainen koneelta löytyy. Ja sellainenhan löytyi (Opera), ja avot, Atlantin valli alkoi murtua tv-ruudussani tuota pikaa. Tämän mahdollistivat hdmi-kaapeli (noin 55€) ja Applen koneeseen sopiva adapteri (lähes 40€). Netflix siis halpa, piuhat törkyhintaisia.

Linda kiitteli chattailyn lopuksi yhteenotosta erittäin ystävällisesti ja iloitsi siitä, että Suomessa asti jo Netflixiä käytetään.

Pitkän leffan alkupuoliskon katsoimme aattona ja loput itsenäisyyspäivän aamupuolella. Laatu oli aivan sama kuin perinteisillä tv-kanavilla.

Tämä kaikki joustavuus tuli jotenkin mieleen, kun seurasin itsenäisyyspäivän Tuntematon sotilas -elokuvan Yle-aikataulusählinkiä. Olemmeko muka sidottuja perinteisen tv:n aikatauluihin? Emme ole.

Netflix, Viaplay ja muut tarjoavat kattavasti elokuvia ja tv-sarjoja silloin, kun haluaa ne katsoa. Palvelun avaaminen on helppoa, hinta on hyvin alhainen ja asiakaspalvelukin pelaa.

Tulee mieleen kaksi toimialaa, joiden puolesta en juuri nyt ihan kauheasti vetoa löisi: videovuokraamot ja perinteiset mainosrahoitteiset tv-kanavat.

Tulee myös mieleen, että miksi Yle ostaa maailmalta meidän rahoillamme ulkomaisia tv-sarjoja tai elokuvia näytettäväksi tv:ssä jonain tiettynä kellonaikana ja joista vain murto-osa tulee katsottua. Rahan haaskausta.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Timo Härtsi

Itseltä löytyy Netflix. Pleikkarilla on tullut kateltua leffoja ja sarjoja. Viaplaystä vuokrasin leffan, ei tarvinnut lähteä videovuokraamoon ja hintakin oli halvempi.

Ainoa moitteensija menee Netflixille siitä, että heidän valikkonsa on typerä eikä sieltä meinaa löytää välillä yhtään mitään. Eikö se koko tarjonta voisi olla järkevämmin esillä.

Onko kenelläkään tietoa mistä voisi löytää Netflixin koko tarjonnan, mitä sieltä edes löytyy. Eli kaikki elokuvat, dokumentit ja sarjat järkevästi listattuna.

edit: Löysin tälläisen sivuston, tässä nyt tuntuisi olevan suht kattavasti tuo Netflixin tarjonta.

https://dl.dropbox.com/u/12824642/nx.htm

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nimihaulla olen itse etsinyt ja lajityyppien kautta. Ei tuo Netflixin tarjonta tietenkään täydellistä ole niin kuin ei ole videovuokraamoissakaan, mutta yllättävän paljon katsottavaa löytyy. Ainakin selvästi enemmän kuin perinteisiltä tv-kanavilta.

Timo Härtsi

Ihan tyytyväinen olen ollut ja löysinkin pikku etsimisen jälkeen sivuston mihin on listattu pikkuisen järkevämmin tuo tarjonta suht kattavasti. Linkki löytyy aikaisemmasta kommentista, jos muitakin kiinnostaa.

Matti Jalagin

Minä ajattelelin aamulla viettää itsenäisyyden muistojuhlan vetämällä kunnon suomalaisen kännin. Minkä sitten heti aamusta teinkin.

Soitin sitten juomien loputtua (aamulla) ystävälleni, jotta pääsisin automaatille hakemaan lisää evästä ja tämä tuli.

Mutta siinä välissä minä ehdin luoda uutta liikuntaa, sillä portaiden ylimmälle askelmalle astuessani ulkona lähdin ns. lentoon selälleni enkä tänäkään päivänä ymmärrä kuinka päädyin turvalleni kolmen metrin päähän oikealle sivuun.

Siis selälleni portaissa ja kolmen metrin päähän maahan naamalleni oikealle kädelle ja niin, että verta sitten suihkusi kuin pistolla.

Luulin tietysti vanhastaan, että nenäluu murtui, mutta ei se mihinkään murtunut vaan knöölissä oli helvetillinen haav, jost veri suihkusi ulos.

Pitkin neitseellistä hankea ja siinä vaiheessa alkoi minua naurattaa.

Ei edes nenäänsä saa enää murrettua. Vanhaksi on ihminen tullut ja mies.

PS. Markulle terveisiä ja niitä.

Jukka Palo

Tuon kun saisi sisältötuotteena YouTubeen!

Jukka Palo

Suosittelen päätoimittaja Huuskolle vaihtoehtoista itsenäisyyspäivää. Tuo televisiohakuinen itsenäisyyden julistamisen muistopäivän vietto vaikuttaa konsumeristiselta.

Aamulla kävelylle ja hiihtämään, sitten katsomaan kotikaupungin pienehkö paraati ja tuttuja tapaamaan torille, sankarihaudoille, kunniavartioon tai ainakin katsomaan sitä, sitten kotiin lounastamaan, jotta lapsetkin oppivat pöytätavat, valtakunnallisen paraatin katsominen Yleisradion Areenasta.

6.12.1917 ei suuressa osassa Suomea ollut sähköä. Siksi vähäsähköinen ja luonnonmukainen itsenäisyyspäivän vietto on mitä mainointa.

Unohtaa ei kannata etappitalojen muistoksi kahta kynttilääkään ikkunalta.

Itsenäisyyspäivän vietot voisivat olla perinteisempiä ja isänmaallisempia mammonan, vuosineljännestalouden ja muun vähemmän kestävän kehityksen eksytyksen aikoina.

Jouluna voisi mennä kirkkoon.
https://www.youtube.com/watch?v=phdEXpiW8z4

Jukka Palo

"Nykyiset nopeat nettiyhteydet sallivat tällaisen tavan. Katsot silloin elokuvan, sarjan tai mikä nyt sattuu kiinnostamaan, kun on sopivasti aikaa. Ilman tuijotusta kelloon. Kiinostuksen kohde pitääkin esittää juuri näin. Eli silloin, kun katsojalle sopii, eikä päinvastoin pakottaa katsomaan silloin, kun joku sen on määritellyt tulevaksi."

Tässä se vapauden valtakunnan ongelma onkin. Ei saada yhteisöllisyyden tunnetta raivoamalla julkisuudessa kuin vähämielinen lähetysajoista eikä onnistuta estämään hulttiovanhempia katselemasta vielä alaikäisten kanssa sotaelokuvia.

Kuitenkin "säännöstelyyn" alkaen maataloudesta ja jatkuen sosiaalipolitiikkaan sekä kulttuuriin saadaan valtionvelaksi entistä turhempia viranhaltijoita, jotka voisi panna vaikka lähihoitajien apulaisiksi yhdeksän euron ylläpitokorvauksella tai Somaliaan turvailemaan rauhoja.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

"...filmejä yllin kyllin hintaan 7,99€ per kuukausi"
JA
"...hdmi-kaapeli (noin 55€) ja Applen koneeseen sopiva adapteri (lähes 40€). Netflix siis halpa, piuhat törkyhintaisia."

Tuo yhdistelmä herättää keskustelunhaluni aiheesta joka ei kansalaisia (tai nykyään kai pitäisi sanoa: kuluttajia) jostain syystä pahemmin kiinnosta: miksi suomalaiset maksavat kiltisti kaiken maailman teknisistä härveleistä ja varsinkin viestintäyhteyksistä, jotta voisivat katsoa/kuunnella/lukea sisältöjä, joista ei sitten niin millään haluttaisi maksaa pennin jeniä?

Ilmiö on sukua toiselle trendille: tuotteista maksetaan ensisijaisesti ulkoasun, mielikuvan, halpuuden, brändin tai käärepaperin mukaan, sisällöstä ja varsinkaan sen laadusta ja kestävyydestä ei ole pahemmin väliä.

Mikä meitä oikein riivaa? Miksei tekniikan hinnoista rähistä nettikeskusteluissa ja kaffepöydissä samalla volyymilla kuin sisältöjen hinnasta?

PS. Yle ja muut tv-kanavat varmaan ostavat noita sisältöjä siksi, että nettikatselu on vielä lapsenkengissään. Asiaan tulee muutos vähitellen, josta esim Areena ja vastaavat ovat ensioireita.

Jukka Palo

Suomalaiselle on tärkeää käyttää kohtuuhintaisella tekniikalla elämänsä täyteen turhuuteen. Kaapelien ja tarvikkeiden hinta on suolainen ja sitä päivitellään kuin 1970-luvulla voipaketin hintaa.

Halvin HDMI-kaapelini ei tänä vuonna maksanut kuin 7,90 € Lidlistä. Anttilasta olisi saanut kalliilla.

http://www.e-ville.com/

https://www.google.fi/search?q=HDMI+Lidl+Suomi&ie=...

Minusta ainakaan taloustoimittajan ei kannattaisi maksaa viisinkertaista hintaa kaapeleistaan: onhan hän tietoyhteiskunnan ammattilainen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ostin nyt parempilaatuisen kaapelin, koska edellisen (siis halvemman kaapelin) liitinosa hajosi jokusen käyttökerran jälkeen. En kyllä ollut tuollaisista alle kympin kaapeleista kuullut.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #15

Tuosta liittimestä sen verran, että mutkalla liitin joutuu rasitukselle ja ne, joissa on metallinen pistoke muovisen sijaan, voivat kestää pidemmälle mutkarasituksellekin jouduttuaan.

Toinen asia on sitten se, että tuossa Lidlin liittimessä on kyllä muovinen pistoke, mutta siinä on sarana pysty- ja sivusuuntaan eli se voisi kestää rasitusta käännettävyytensä vuoksi.

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Huusko: "Tulee mieleen kaksi toimialaa, joiden puolesta en juuri nyt ihan kauheasti vetoa löisi: videovuokraamot ja perinteiset mainosrahoitteiset tv-kanavat."

Käsittääkseni Netflix jne ei ole ihan vaihtoehto mainosrahoitteisille tv-kanaville. Yksi suuri syy noiden tv-kanavien suosioon on urheilu. Parhaimmilleen asia menee kun tv-kanavat siirtää palvelunsa myös nettiin kuten esim Eurosport, jolla on Eurosport player. Viimeksi kun mulla oli se, hinta oli 4,95€/kk.

Eurosport playerin asiakas voi seurata kahta Eurosportin kanavaa. Hänen ei tarvitse ostaa mitään kanavapakettia, jossa on lukuisia kanavia aivan turhaan. Lisäksi hän voi katsella arkistosta aiemmin esitettyjä lähetyksiä.

Asia jonka puolesta en hirveästi löisi vetoa on perinteinen TV-toiminta kanavapaketteineen. Ne pitää viedä internetiin. Minä en ymmärrä sitäkään että jos joku haluaa seurata vaikka Formula1-sarjaa, hänen käytännössä pitää ostaa massiivinen kanavapaketti, jossa on paljon sellaista josta asiakas ei ole kiinnostava.

"Tulee myös mieleen, että miksi Yle ostaa maailmalta meidän rahoillamme ulkomaisia tv-sarjoja tai elokuvia näytettäväksi tv:ssä jonain tiettynä kellonaikana ja joista vain murto-osa tulee katsottua. Rahan haaskausta."

Eihän asia ole vain noin. En tiedä viekö Yle kaikki esittämänsä tv-sarjat ja elokuvat Yle Areenaan mutta hyvin suuren osan kyllä. Ja tämä Yle Areenahan toimii aika pitkälti kuten Netflix, tosin valikoima on suppeampaa ja ohjelmat pysyvät siellä vain verrattain lyhyen ajan, olisiko pari viikkoa, taitaa vähän vaihdella.

Jukka Palo

Selkeintä olisi se, että jokainen maksaisi muutaman sentin tai euron siitä ohjelmasta, jonka katsoo eli jostain voisi matkapuhelimella maksaa PIN-koodin ja katsoa sillä jonkin todella suositun ohjelman.

Kanavapaketitkin ovat Yleisradio-maksun kaltaista pakkoveroa suurissa erissä.

Eetvartti Ylähumppila

No on se helkkaria, nyt mummot joutuu kattoo sen tuntemattoman sotilaan netfilxistä, koska viideltä on päivällinen. Eikä ne osaa käyttää nettiä. Senkin mummonsortajat.

Heikki Härmä

Mielenkiintoista.
Sinä, Markku Huusko, olet siirtynyt virtuaalitodellisuuteen.
Luehan uutisoinnit Himanen-Katainen -käänteitä, niin olet havaitseva, että junasta olet jäänyt sinäkin.
Ikäluokaltasi olet sitä, jossa tiedetään kantapään kautta vaikkapa oman asunnon hankkiminen. Ilman opintotukia hankittu ammattikoulutus. Ilman hammaslääkärin toisen piikkiin siirtoa.
Näitä on aika litania vielä eteenkin päin, jos kiinnostaa. Että kun käyt kirjoittelemaan, ehdotan harkittavaksesi, miltä pohjalta ponnistat. Ja varsinkin sitä, että etkö kysy jonninmoista rispektiä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset