Markku Huusko

Käy täällä – katso kuvat

  • Suomenlinnan valleilta näkee kauas.
    Suomenlinnan valleilta näkee kauas.
  • Vesikko on on nyt upeassa kunnossa sisältä ja ulkoa.
    Vesikko on on nyt upeassa kunnossa sisältä ja ulkoa.
  • Jo lauttamatka on elämys. Stadi loistossaan.
    Jo lauttamatka on elämys. Stadi loistossaan.

 

Ruotsalaiset rakensivat 1700-luvulla ranskalaisten rahalla Helsingin edustalle linnoituksen, Sveaborgin, nyttemmin Suomenlinnan. Tietämättään he rakensivat Suomeen maailman mitassakin poikkeuksellisen vetonaulan.

Suomenlinna on isien ja poikien retkikohde vailla vertaa. Omien suosikkieni joukossa se yltää samaan superkategoriaan kuin Raatteen tie ja Parolan panssarimuseo.

Kävimme Suomenlinnan mahtavuuden taas viime viikonloppuna toteamassa. Uskomaton luonto, sotamuseo, sodanaikainen sukellusvene, tunnelit, vallit, kirkko, lelumuseo, tykit, kahvilat, siellä on valtava määrä nähtävää. Paloi euro poikineen pääsymaksuihin ja purtavaan.

Suomenlinna näyttää olevan myös venäläisten suuressa suosiossa, vaikka heitä vastaanhan tuo linnoitus aikoinaan rakennettiin. Erinomaista, aika on ajamassa tässäkin muodossa ohi vanhojen kaunojen!

Tykkien ja muiden sotaisten esineiden ympärille on rakennettu vankkaa suomalaista palveluosaamista, osin valtion kauaskatseisilla museopanostuksilla. Ilman tuota osaamista Suomi olisi syöksynyt kenties jo samaan jamaan kuin 1990-luvun alussa.

Tästähän tuli likipitäen matkailumainos. Haitanneeko tuo mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Matti Blomqvist

Hieno paikka. Venäläiset ystävämme taitavat kuitenkin pitää Viaporia kiinteästi omaan historiaansa liittyvänä merilinnoituksena. Suojasihan se Helsinkiin sijoitetun Tsaarin Itämeren laivaston lisäksi Kronstadtia ja Pietaria kuitenkin toistasataa vuotta. Kauemmin siis kuin Suomi on tänään ollut itsenäinen. Sellainenkin pikantti detalji löytyy historiasta, että Viapori ei Venäjän vallan aikana kuulunut autonomisen Suomen alueeseen vaan oli emämaa Venäjän suoraan omistamaa aluetta. Kun Viapori sitten liitettiin itsenäiseen Suomeen se ei enää oikeastaan ollut merilinnoitus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olihan Viapori tietty myös venäläinen linnoitus ja joutui taisteluunkin. Krimin sodassa länsivaltojen laivastot pommittivat Viaporia kaksi päivää elokuussa 1855. Vuonna 1906 siellä tehtiin Viaporin kapina osana venäläistä vallankumouksellista liikehdintää.

http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/historia

Harri Räsänen

Suomenlinna on nasta paikka. Lapsuudessa oli jännittävää tutkia linnoituksen monia käytäviä taskulampun valossa. Nykyisin näyttää leijojen lennättäminen olevan suosittua Kustaanmiekan valleilla.

Monet turistit ovat kuvanneet Suomenlinnassa kameroilla ja ladanneet videoita YouTubeen.
Tässä Rick Stevesin näkemys Suomenlinnasta.

http://www.youtube.com/watch?v=eRJOhsi7eP8

Pohjois-Karjalan ammattiopiston stopmotion animaatio-harjoitus on puolestaan hauskaa katsottavaa talvisesta Suomenlinnasta.

http://www.youtube.com/watch?v=C-uihooznnE

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Me nuorempina miehinä,90-luvulla käytiin,sään salliessa,joka Lauantai "Suokissa".
Mukana frisbee,fudis,pari punkkua ja kauppatorilta pippurimakrillia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onpa Suokkia tullut itsekin käytettyä vastaaviin aktiviteetteihin nuorempana miehenä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Suokki on tosiaan helmi. Myös luontoretkeilijälle sillä on paljon annettavaa, nimittäin historia on luettavissa kasvillisuudesta. Ulkomaalaisten mukana levisi erikoista kasvillisuutta alueelle, lisäksi alueella on harvinaisia ketokasveja kuten ketonoidanlukko.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Minä olen asunut yhden talven Suomenlinnassa. Ensin Merisotakoulun kurssilla ja sen jälkeen jatkoin kokelaana koulussa. Muistan miten katselimme talvisena iltana Helsingin valoja. Niin lähellä mutta kuitenkin niin kaukana. Muistini mukaan vain 1080 metriä, millä tahansa tavalla mitattuna.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Poikani kanssa pohdimme Suokkia myös asukkaiden näkökulmasta. Näkyi mukavan oloisia asuintaloja, kesäteloille menossa olevaa lätkäkaukaloa, hyväkuntoista koriskenttää ja muuta. Turistit taitavat olla kyllä aikamoinen rasite ainakin joillekin asukkaille.

Käyttäjän dobro kuva
Taneli Dobrowolski

Nyt tuli sen verran kiinnostusta herättänyt postaus, että pitääpä ehdottomasti käydä tutustumassa paikkaan heti seuraavan Helsingin-matkan yhteydessä tulevana viikonloppuna. Toivottavasti säät suosivat!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Suomenlinnaa ei voi kyllin kehua. Jos saisin vapaasti valita asuinpaikkani Suomesta, valitsisin luultavasti Suomenlinnan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Tästähän tuli likipitäen matkailumainos. Haitanneeko tuo mitään."

Ei haitanne, koska US ei ole YLE, joka tämän päivän tietojen mukaan ei saa mainostaa mitään.

Ei edes Suomenlinnaa. Puhumattakaan suomalaisesta urheilusta ja kulttuurista.

Käyttäjän kirstiekonen kuva
Kirsti Ekonen

Suomenlinna on nimestään huolimatta todellakin Sveaborg, Ruotsin ja Svea-mamman linnoitus. Venäjän vallan aika on onnistuttu pyyhkimään melko näkymättömäksi välivaiheeksi. Konkreettisimmillaan tämä ilmenee kirkon sipuleiden poistamisessa; teko muovasi ja muovaa edelleen käsitystämme saaren menneisyydestä.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

On tullut käytyä Suomenlinnassa, ihan nätti paikka on ja kaikkien tulis ainaki kertaalleen käydä haistelemassa historian lehtien havinaa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Siellä on tullut käytyä monen monta kertaa. Pojat tykkäsivät tosi paljon niistä pimeistä käytävistä. Sitten olivat ne tykit siellä, joista he myös tykkäsivät kovasti. Muutenkin siellä on aina kiva käydä. En tosin tiedä, että onko minusta enää koskaan mahdollista mennä sinne. Selkäni ja voimattomat alaraajani eivät nykyisellään kyllä kestä sitä kaikkea kävelyä.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kävin viime kesänä kymmenen vuoden tauon jälkeen taas suomenlinnassa.Samankaltaisista vaivoista kärsivänä,kuin sinäkin,tulin hankkineeksi ihan sattumalta ns. sähkömopon.Sen jälkeen liikkumiselle ei ole ollut esteitä.Ilman sitä kävely pelkän kepin varassa maistui maksimissaan sadan metrin verran.Tutkaileppas nettiä.Käypäsen uuden saa ostetuksi parilla.kolmella tonnilla.Jos asut Hesan alueella,niin moisen värkin voi saada HUSSIN apuväline vuokraamosta,Se tosin vaatii sitten hankkeen aloituspaikaksi arvauskeskuksen ja arvion tarvitseeko sellaista
ylipäätänsä.Jos rahapussi vaan kestää niin nopein tapa on ostaa se itse.
Akkukäyttöinen,kolme tai nelipyöräinen ( ei siis mikään rullatuoli )ei tarvitse ajolupaa.Tieliikennelaki rinnastaa sen jalankulkijaan,joten sillä ajetaan siellä,missä kävelläänkin...laissa määrite on lähinnä "muu sellainen".Helpottaa suunattomasti jalka ja selkävaivaisen menemistä.Olen aina tykännyt liikkua kesäisin Helsigissä.Nyt on mukavaa lähteä vaikka vaan ajelemaan,vaikkei varsinaista asiaa oliskaan.Teknisiä ja hintatietoja löytyy netistä hakusnalla invamopo esim.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minä saan vaikka muuttaa sinne;) Tai vallisaareen, jahka tuo avataan (on muuten paria pykälää mystisempi paikka). Suomenlinnassa piisaa kyllä ihailtavaa.

Muistan menettäneeni toisen neitseyteni suomenlinnan tunneleissa. Muitakin yhtä hyviä muistoja on monta.

Erityisen hyvä paikka suomenlinna on kun tahtoo jostain lapsestaan eroon, sillä paikka on julmia rotkoja täynnä.

Juhani Piironen

Suomenlinna on hieno paikka, mutta jännittävämpiä ovat; Olavinlinna, Turun Linna, Hämeenlinna.

Koska Hämeenlinnan matkalle kuuluu vielä Aulankokin, niin se vie voiton.

Suomen matkailu (perheen kanssa, tai ilman) on paljon, paljon muutakin kuin Helsinki.

Suomen historia on pääsääntöisesti Helsingin ulkopuolella.

Turku, Hämeenlinna, Olavinlinna olivat silloin olemassa, kun Helsinki oli vain pieni puuhökkelikylä tautien kourassa.

Viipurikin tietysti kuuluisi tähän listalle, mutta siellä ei voi ihan niin helposti pistäytyä.

Hämeenlinna on kuitenkin lähellä pääkaupunkia ja se linna keskellä kaupunkia tuo mieleen keski-euroopan.

Keski-Euroopan linnat vaatisivat kyllä romaanin kirjoittamisen.

Matti Blomqvist

Yllä kirjoittaneen Kirsti Ekosen kanssa olen samaa mieltä, että Suomenlinna on vähän päälle liimatun tuntuinen nimitys merilinnoitukselle, joka ei oikeastaan koskaan ole puolustanut Suomea. Sveaborgin sijaan äänestän kuitenkin nimeksi neutraalia Viaporia.

Samaan syssyyn ilmoittaudun Isä Mitron aloitteen kannattajaksi ja ehdotan, että Viaporin (Suomenlinnan) kirkko muutetaan takaisin alkuperäisen kauniiseen Ortodoksiseen asuunsa. Rakennettakoon viereen uusi Luterilainen kirkko jos tarvetta on.

Tämän blogin suosituimmat