Markku Huusko

Björn Jakobson pelasti päiväni

  • Ruotsalaista tuotetta ylistävä isä metsälenkillä yhden kuukauden ikäisen lapsen kanssa. Kuva on arvatenkin selfie.
    Ruotsalaista tuotetta ylistävä isä metsälenkillä yhden kuukauden ikäisen lapsen kanssa. Kuva on arvatenkin selfie.

Kirjoitan tätä tekstiä yksikuukautisen tyttövauvan kanssa kädet vapaana ja lapsi levollisena. Se ei olisi mahdollista ilman ruotsalaista keksintöä, jonka nerokkuudesta en tiennyt ennen tätä päivää yhtään mitään.

Ruotsalaiset kyllä tunnetaan siitä, että he ovat mestareita luomaan Ikeoita, H&M:iä, Volvoja ja Abboja. Suomeen ovat rantautuneet myös esimerkiksi ruotsalainen kahvilakonsepti Espresso House ja sporttipubiketju O´Learys, mutta tämä Baby Björn -tuotesetti on minulle, taloutta seuraavalle toimittajalle ja entuudestaan kahden teini-ikäisen pojan isälle täysi yllätys.

BabyBjörn AB:n verkosta löytyvä yritystarina on periaatteessa yksinkertainen. Varhain 1960-luvulla muuan Björn Jakobson päätti vain alkaa helpottaa lapsiperheiden arkea ja tehdä siitä bisneksen. Niinpä hän yrityksineen kehitteli vaihtelua kaipaavien vauvojen hetkutteluun babysitterin, tämän minunkin parhaillaan käyttämän kantorepun ja paljon muitakin vauva-arjen sujumiseen tarvittavia kestotuotteita.

Ruotsalaisen palkitun perheyrityksen bisneksen hienous on siinä, että myyntihinnat ovat ainakin paikka paikoin selvästi kovempia kuin kilpailijoiden vaihtoehdoissa, mutta se on perusteltua. Ja kun näin on, katetta syntyy.

En itsekään tiedä, olisinko raaskinut ostaa nyt puheena olevaa kantoreppua uutena kaupan hyllyltä. Se tuli meille tuttavahintaan perheeltä, joka ei sitä ei enää tarvinnut.

Nyt tajuan, että koko tuote on mietitty turvallisuutta, ulkonäköä, kestävyyttä ja pienintäkin kiinnitysnipsua myöten loppuun asti. Pieni vauva saa rauhoittavaa läheisyyttä ollessaan kasvokkain kantajaansa, vähän isompi voi olla toisin päin ja katsella maailmaa. Harkittua tuokin.

Tämä isä on ollut tänään puulla päähän lyöty ja sorrun siis poikkeukselliseen tuotekehuun, mutta yritän laajentaa näkökulman ruotsalaiseen bisnesajatteluun. Voi tosin jostakusta näyttää väkinäiseltä.

Mutta kerron tässä vielä tarkemmin, miksi kehun.

Olin käynyt vaunujen kanssa epäonnistuneen lähes tunnin reissun, jonka aikana lapsi oli vain vaunujen pohjalla protestoinut äänekkäästi. Itselläni oli alla liian vähän nukuttu yö myöhään venyneen Portugali-Puola-futismatsin jälkeen. Yrittämääni vaunukävelyä ei pelastanut edes se, että käytössäni olivat niin ikään käytettynä hankkimani vaunumaailman Ferrarit, pehmeästi jousitetut ruotsalaiset Emmaljungat.

Vastaava metsäkävely kantorepun kanssa sujui pari tuntia myöhemmin matkustajan sikeästi nukkuessa ja täysin ilman protesteja. Ovesta ulos astumisen jälkeen nukahdus tapahtui parissa minuutissa. Lapsen päivä oli pelastettu ja niin myös hänen vanhempiensa. Kiitos Björn Jakobson!

Laatutuotteiden yksi hienous on siinä, että ne säilyttävät hämmästyttävällä tavalla arvonsa ja ovat kuumaa tavaraa netin ostetaan-myydään-kauppapaikoilla. Se ei olisi tässäkään tapauksessa mahdollista ilman vastaavia käyttäjäkokemuksia ja brändin maailmanlaajuista tunnettuutta, jonka minäkin olen vasta nyt siis oppinut.

Miten pielessä muuten onkin aina ollut se vuorineuvos Tauno Matomäen (samaa ikäluokkaa kuin Björn Jakobson) vanha höpinä siitä, ettei Suomesta kannata viedä mitään hevosta pienempää. Mutta ensin ne ihmisen kokoiset tuotteet pitää keksiä ja sen jälkeen tuotteistaa.

Tehdä niin kuin ruotsalaiset, jotka eivät ole enää pitkään aikaan parkuneet Ericssonin matkapuhelinbisneksen perään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Pieni vauva saa rauhoittavaa läheisyyttä....

ooo

Tuo siinä on ehkä arvokkainta. Toimin aikoinaan samalla tavalla, ei ole tarvinnut katua :-)

Myöhemmin sitten ajeltiin fillarilla, siihen hankittiin tukeva lastenistuin. Näin ajeltiin satoja kilometrejä.

Se kantoreppu muuten ansaitsisi vähintäänkin reppu- Finlandian, niin monipuolisesti se on hyvä, vaikka se varmaankin on tuhansia vuosia vanha.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eniten tässä jutussa saa hyvälle mielelle onnellisen isän selfiehymy. Tuollaista reppua toki itsekin olen käyttänyt, mutta Reppu ei ole se pointti. Pointti on isän ja lapsen Onni.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

No mutta. Onneksi olkoon tyttären vuosimallia 2016 syntymän johdosta isälle ja äidille! Elämä miehenä on sikäli hieno juttu, että "parasta ennen" -päiväystä ei kerta kaikkiaan ole. Tai jos onkin, niin viisikymppistä se ainakaan ei uhkaa.

Björn Jakobson on käyttänyt tienestejään kulttuurin hyväksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Artipelag

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno tuoteseloste. Toivottavasti moni muukin saa tästä hyvän idean ja hankkii tarpeeseensa laatutuotteen. Meidän perheessä on ollut sanonta:"Köyhän ei kannata hankkia halpaa ja huonoa". Se on toiminut meillä on laatulaitteita kaikki. Niitä kannattaa huoltaa tai huollattaakin. Kestävät isältä ja äidiltä tyttärille.

Tänään mieheni korjasi kahvikoneen, joka on ollut meillä jo yli kymmenen vuotta. Maksoi maltaita ostettaessa. Italialainen DeLonghin Magnifica toimii taas kuin enkeli ja jauhaa pavuista kahvit kuppiin. Ei mene kahvia hukkaan koskaan, kun ei valmisteta liikaa.

No sitten tuo ilahduttava vauvauutinen. Halaukset ja onnittelut. On upeaa olla pienen tyttölapsen isä. Tyttökin sen aikanaan ymmärtää. Minun isäni oli 45-vuotias kun synnyin ja sain pitää hänet 88 vuotiaaksi saakka. Meillä oli hyvä suhde. Kaipaan häntä yhä. Kypsä isä, joka huolehtii ja rakastaa on lapselle aarre.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ajattelin kertoa omakohtaisen kokemuksen siitä, että tuo väline toimii ainakin meillä. Jos jollain on vastaavia tilanteita, saattaa kantorepusta olla apua. Halaukset takaisin ja kiitos!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Onnittelut vanhemmille ja onnentoivotukset vauvalle!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Paljon onnea uuden pienokaisen johdosta!

T. Sari

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mielenkiintoista tietoa. Pannaanpa muistiin tuo Björn Jakobson -brändi, kun jälkipolville tulee tarvetta. On muuten hienoa, että lasten välineiden ja vaatteiden kierrätys toimii. Siinä lapsiperheiden tunnetusti niukat rahat säästyvät. Olisi älytöntä ostaa uusia värmeitä sitä mukaa kuin lapset kasvavat nopeasti ulos vanhoista.

Onnea jatkoon!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Brändi on Baby Björn :) Kiitos toivotuksista!

Käyttäjän VeepeeTihlman kuva
Veli-Pekka Tihlman

Iltaa Markku
Erinomaista, että Björn Jakobson toi päivääsi iloa. Parasta kuitenkin lienee, minkä myös omasta kokemuksestani tiedän, että pieni tyttösesi antaa yhden lisäsyyn nauttia, ei vain päivästä, vaan koko loppuelämästäsi täysillä! Onnittelut koko perheelle!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Totta puhut VP. Kiitos onnitteluista!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hämäläinenkin lopulta ehtii onnitteluihin, onhan tuo kuvakin niin liikkis. Elämä parahultaisella paikallaan, kesäretkellä vauva sylissä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Espoolainenkin on vähän myöhässä, kun en ole juuri viimeaikoina tänne Vapaavuoroon ehtinyt.

Lämpimät onnitteluni koko perheelle. On se vaan niin hienoa nähdä isän onnellinen hymy, ja ehkä vielä joskus saamme nähdä myöskin äidin ja vauvelin hymyt:)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Joskus vuonna nappi ja keppi pistin skidin moiseen ja kitaraa rämpähytin
Sekin nimittäin onnistuu moisen avulla
Kun vähän liikuskelee siinä samalla (ei Angus Youngin lailla)
Pysyy nyytti tyytyväisenä :D ja saa harrastaa

En kyllä ole aivan varma teinkö oikein vai väärin
Lapsonen myöhemmin alkoi soittaa rämpähyttämään

Tämän blogin suosituimmat