Markku Huusko

Poliittisimmat euroviisut ikinä? Todellinen voittaja on...

  • Itävallan Conchita Wurst sai erityisen hyvät pisteet länsieurooppalaisilta. Myös esimerkiksi Venäjällä kansalaiset pitivät esityksestä. Kuva: EPA / All Over Press
    Itävallan Conchita Wurst sai erityisen hyvät pisteet länsieurooppalaisilta. Myös esimerkiksi Venäjällä kansalaiset pitivät esityksestä. Kuva: EPA / All Over Press

Lauantaina nähdyt euroviisut olivat täynnä jännitteitä, ja ne olivat siten kenties kaikkien aikojen poliittisimmat. Nyt oli laulujen itsensä lisäksi kyse moniarvoisuudesta ja Venäjän aggressioista Ukrainassa.

Parrakkaan itävaltalaisen naishahmon Conchita Wurstin (tosiasiassa mies nimeltä Thomas Neuwirth) voitto oli voitto seksuaalivähemmistöille ja suvaitsevaisuudelle. Euroviisuasiantuntija William Lee Adams sanoi CNN:lle, että lähetyksessä kuultu buuaus venäläisille johtui Krimin lisäksi siitä, että eurooppalaiset ovat kypsyneet Venäjään presidentti Putinin anti-LGBT-lakien takia.

Useista suvaitsevista Länsi-Euroopan maista, kuten Suomesta, Wurstin julistama Rise Like A Phoenix sai laajan kannatuksen ja täydet 12 pistettä. Biisi oli tarttuva ja show omaperäinen, vanhaan kunnon Lordiin omaperäisyydessään verrattava.

Yhtenä tarkkailun kohteena oli se, miten Venäjä jakoi pisteitä, miten Ukraina ja kuka suosi niitä. Venäjä antoi Euroviisujen virallisten sivujen taulukon mukaan Itävallalle kenties hieman yllättäen 5 pistettä ja Ukrainan kappaleelle 7 pistettä.

Yle kertoi uutisissaan sunnuntaina, että Venäjän kansalaiset sijoittivat Itävallan parrakkaan naisen aivan kärkipäähän, kolmanneksi. Suvaitsevaisuutta on siis liikeellä sielläkin kansan keskuudessa. Tämä saattaa yllättää ainakin maan vallanpitäjät.

Viisusysteemin mukaan kansalaiset päättävät osasta kokonaispisteitä, kun toinen puoli tulee kunkin maan nimeämältä tuomaristolta, joka hoitaa siis joissain maissa politiikan tekemisen.

Ukraina antoi rohkealle itävaltalaiselle 8 pistettä. Venäjän esitys sai Ukrainalta 4 pistettä.

Tässä kaikki pisteet maittain:

http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=1893#Scoreboard

Tuosta taulukosta voi kukin vetää omia poliittisia johtopäätöksiään tai olla vetämättä.

Edit: Alkuun lisätty Conchita Wurstin oikea nimi väärinkäsitysten välttämiseksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig

Ei Venäjän suvaitsevia vallanpitäjiä yllätä se, että Venäjän kansa on suvaitsevaista. Kyllä tuo oli taas typerin väite pitkästä aikaa. Muttei yllätä, että se tuli taas Suomen valtamediasta.

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig

Joskin, itse suvaitsevana henkilönä en näe mitään suvaitsevaa siinä, että ruma parrakas rouva vääntää rumasti jotain piisii

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Voisiko Hellevig jotenkin perustella Venäjän vallanpitäjien suvaitsevaisuuden? Viittaatko median vapauteen? Homolakeihin? Hyökkäykseen Krimille? Yritykseen estää Conchitan laulun näkyminen?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vaikea on kuvitella suomalaisen tai saksalaisen ministerin kommentoivan Conchitan voittoa, mutta niinpä vaan Venäjällä sekin taidetaan. On siellä ongelmaa kerrakseen! Onneksi Conchita napautti Putinille: "We are unstoppable..." Ihmisyydelle ei voi asettaa esteitä.

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig Vastaus kommenttiin #27

No miten se pimppi nyt sit sille Putinille napautti? Jos joku pelle sanoo jotain jossain laulukilpailussa, niin ei se vielä tarkoita, että Putinille olisi jotenkin "napautettu". Vähän realismii tohon intoiluun! Ja miten niin Conchita on unstoppable? Mihin se on aikonut edetä, ja kuka sitä olisi estämässä siitä? Himalayalleko jätkä on kiipeemässä?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #29

Ja nämä Venäjän poliitikot ne vasta pellejä ovat, kun kommentoivat harmitonta viihdetapahtumaa, turpa kuolassa!

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #29

Lapsille joutuu joskus selittämään asioita näin, mutta olkoon nyt tämän kerran tässäkin menneeksi.

Pimppi napautti sillä tavalla, että kun äänestystuloksista voidaan ottaa irti tieto, että venäläinen suuri enemmistö ei ole ollenkaan putinilaisen homostrategian takana, asialle voi nähdä suuremmankin poliittisen merkityksen. Diktatuuri ja vallanpidon keskiaikainen ajattelu paljastuu.

"We are unstoppable" taas on monikkomuotoinen ilmaus, jolla viitataan inkvisiitiota kyseenalaistaen siihen, että ihmisen psykofyysistä kokonaisuutta voi harvemmin muuttaa. Jos mies tykkää naisista, sitä on hiton hankala muuttaa, vaikka kuka homo mitä haluaisi.

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig

Jokainen listaamasi väitteistä on täydellistä läntisen median propagandaa. Muuta ei voi tuohon sanoa

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #28

Argumentoit suorastaan pöyristyttävän pätevästi. Mutta milloin? Sitä odotellessa....

Markku Ollikainen

Kaiken mahdollisen halutun, jopa mahdottomankin salliminen ei tarkoita suvaitsevaisuutta. Paremminkin se edustaa mielihyvän maksimoimis-ideologiaa. Pitemmän aikavälin kestävän kehityksen suhteen suurta leväperäisyyttä, kun nyt kerran on puhe tämän pään asioista.

Jos Euroopan tärkein asia on seksuaalivallankumouksen edistäminen suvaitsevaisuuden nimissä, elämän todellisuus on aika pahasti hukassa.
Euroviisut ovat vain tietyn maailmankuvallisen ja arvollisen agendan ajamista, politikointia parhaimmillaan. Hävettää Euroopan puolesta.

Uljaan Euroopan puolustuksen kärjessä kulkee drag queen, naiseksi tekeytynyt mies, parrakas Pimppi Makkara (Conchita Wurst).

Putin on varmaan todella peloissaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ihmettelen sitä, että mitä vastustettavaa siinä on, että ihmisellä on mahdollisuus olla oma itsensä. Ehkä tämä onkin se asia, joka esimerkiksi venäläisiä vallanpitäjiä pelottaa, aitous!

Markku Ollikainen

Venäläisiä, jotka tästä hyvästä syystä ovat vallanpitäjiä ja päättävät asioista Venäjällä, ei pelota aitous, vaan outous.

Heillä näet jo on pitkä kokemus outouksista.

Mm. heti Neuvostoliiton alkaessa alkoi myös marxilainen vapautuksen aika. Tähän kuului myös kaikenlainen seksuaalinen vapautuminen. Venäjä tietää kokemuksesta, mitä tästä seuraa yhteiskunnan ja yksilöiden elämässä. Siksi he eivät halua toistaa historiaa.

Länsimaissa tämäntyyppisistä valintojen tuloksista/ kokemuksista on jo aikaa, joten näyttää löytyvän halukkaita uusintakierroksille.
Sanotaan, että tyhmäkin oppii kokemuksistaan, mutta viisas varsinkin toisten kokemuksista.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Voittaja sanoi: "Meitä ei voi pysäyttää." Hän lausui sanat Putinille, ja samalla koko Euroopalle.

Tuo oli poliittinen lausahdus poliitikolle.

Keitä meitä ei voi pysäyttää?... Kyllä, olen mielestäni suvaitsevainen. Kaapista ulos tulevat eivät enää hetkauta. Jotain rajaa kuitenkin.

Totta, euroviisut olivat poikkeuksellisen poliittiset. Sitä toi mukanaan voittajakin Itävallan lipun alla. Voitto ei tullut musiikillisesti. Parempiakin, vähemmän kohua aiheuttavia, paremman biisin kanssa mukana olevia oli.

Jotain rajaa politiikkaankin... Tarkoitan, seksuaalipolitiikkaan, ja sellaisesta uhoamiseen, "-meitä ei voi pysäyttää."

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer

Minusta tuo oli aivan selvää, että kyseessä on mies. Lyhyt vilkaisu nettilehdistöön olisi korjannut monen harhaluulon niiltä, jotkä luulivat esiintyjää naiseksi.
Kyseessähän oli 25-vuotias drag-artisti, joka 2011 osallistui kykyjenetsintäkisaan Saksassa,ja saavutti toisen sijan ponnahtaen siitä julkisuuteen ympäri maailmaa
Thomas Neuwirth eli Conchita Wurst kertoo olevansa lähinnä laiska poika,
joka viihtyy hyvin kotona. Hän kertoo videohaastattelussaan, joka löytyy You Tubesta, että tulee hyvin suurenmoisesta ja rakastavasta perheestä ja
hänen vanhempansa ovat hyväksyneet hänet ja drag-shownsa täysin.
2011 hän keksi kyseisen ajatuksen käyttää sekä partaa että naisten vaatetusta showssaan. Asusta ja parrasta tuli heti suuri menestys.
Netissä on lukuisia kuvia ko nuoresta miehestä ilman tätä roolivaatetusta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ihana luonnonlapsi Thomas kyllä on ja varmaan aitoudellaan lumosi koko Euroopan ja varsinkin Suomen. Ihanaa saada Suomi näin valokeilaan.

Laiska poikapa hyvinkin. Mitäpä tuota partaa ajelemaan jos ei ehdi, kun meikkaus vie kumminkin aikaa:) Suomessa on Karhut-niminen ryhmä ihan samanlaisia kavereita ulkomuodoltaan. Pride-viikolla he järjestävät yleensä "Drag Bear Race"-kilpailun, eli siis korkokenkäjuoksun Kaivopuiston ympäri!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näissä euroviisuissa kenties mielenkiintoisinta on ollut se, että tarvitaan itävaltalainen drag queen todistamaan, kuinka lähellä putinistit ja muut Venäjän konservatiivioikeistolaiset ovat arvoiltaan Länsi-Euroopan konservatiivista populistioikeistoa.

Kommentti Itävallan populistioikeistosta Strachelta:

The leader of the right-wing FPO party, Heinz-Christian Strache, called her (Conchita Wurst) “ridiculous” and threw his support behind another singer, Alf Poier, who suggested she needed psychiatric help.

http://www.chinapost.com.tw/art/lifestyle/2014/05/...

Ja sitten vähän Zhirinovskia:

After the victory, Russian state television broadcast a debate on Conchita, with anti-gay MP Vladmir Zhirinovsky calling the result “the end of Europe.”

http://www.news.com.au/entertainment/music/russias...

Ja Putinin lähipiirin mies, varapääministeri Rogozin Twitterissä:

Afterward, Russian President Vladimir Putin’s vice-premier Dmitry Rogozin tweeted that the Eurovision result “showed supporters of European integration their European future — a bearded girl”.

https://twitter.com/DRogozin

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Pelottavan keskiaikaista väkeä paljon Euroopassa vielä vuonna 2014.

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer

Lisää tietoa tästä mielenkiintoisesta Euroviisuvoittajasta saa lukea mm www.iltalehti.fi, siellä kerrotaan, että Thomas on kasvanut Saksassa, jonne hän on perheensä kanssa muuttanut Columbian vuoristoalueelta.
Thomas kertoo kouluaikoinaan tunteneensa olevansa ulkopuolinen mm homoutensa vuoksi.
You Tubessa on on monia ajankohtaisia videoita ja haastatteluja ja musiikkia aiheesta. Etunimensä hän on saanut Kuubalaiselta ystävältään ja sukunimi Wurst tarkoitaa makkaraa, joka taas kuvaa ihmisiä, joista monet ovat hänen mukaansa makkaranmuotoisia. Näin tuumii lihavista ihmisistä langanlaiha poika.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kyllä vartalon makkaroita kannattaa kaikkienkin vastustaa. Ensin ylensyödään kansantalous rotkon partaalle, sitten yritetään viimeistellä tihutyö terveydenhuoltokuluin.

Minullakin on liikaa mahaa ja vastustan sitä.

En kyllä ymmärrä millainen kannanotto aiheeseen on nimetä oma langanlaiha itsensä siten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tom Neuwirth tai kuka hän sitten olikaan tuli mieleen Fred Mercury. Jopa kappaleessa oli jotain menneisiin Mercuryn kappaleisiin verrattavaa. Ei Eurooppa tuohon voi kaatua. Omituisia asenteita toki löytyy suuntaan jos toiseenkin.
Krista Siefriedkin pukeutui ja halui asullaakin viestiä jotain samoin teki Loordi ja aikanaan Abbakin. Osa showta myös asusteet.

Käyttäjän LauriViljanen kuva
Lauri Viljanen

"ei Eurooppa tuohon voi kaatua" Jo muinaiset roomalaiset tuhosivat valtakuntansa vastaavanlaiseen hömppään. Jossakin kohtaa heiluri saavuttaa lakipisteensä. Mitä sitten onkaan liikkeen toisessa päässä ? Sen voi jokainen mielessään kuvitella. Puritaaninen yhteiskunta ei ole mitenkään miellyttävä asuin ympäristö.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

En usko yhdenkään yhteisön kaatuvan siihen, että se ajaa ihmisoikeuksia vainojen sijaan. En ymmärrä mitä tekemistä tällä on Rooman valtakunnan tuhon kanssa. Päinvastaiset ilmiöt sen sijaan tapaavat tulla tiensä päähän. Ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kirjoitti:
"Yhtenä tarkkailun kohteena oli se, miten Venäjä jakoi pisteitä, miten Ukraina ja kuka suosi niitä. Venäjä antoi Euroviisujen virallisten sivujen taulukon mukaan Itävallalle kenties hieman yllättäen 5 pistettä ja Ukrainan kappaleelle 7 pistettä.
Yle kertoi uutisissaan sunnuntaina, että Venäjän kansalaiset sijoittivat Itävallan parrakkaan naisen aivan kärkipäähän, kolmanneksi. Suvaitsevaisuutta on siis liikeellä sielläkin kansan keskuudessa. Tämä saattaa yllättää ainakin maan vallanpitäjät."

Nämä euroviisuvaalit ovat ilmeisesti ainoat vaalit, joissa "suvereenien demokratioiden" kansalaiset voivat antaa ääniä ilman putinilaista tarkkailua ja ohjausta. Siksi tulokset saattavat olla yllättäviä.

Aikaisemmin on myös huomattu, että Viron venäläisväestö äänestää aktiivisemmin kuin maan enemmistö. Siksi Viro on monesti äänestänyt vahvasti Venäjän viisua.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuo Viro-pointti on hyvä. Sisäisessä kriisitilassa olevan Ukrainan antamien pisteiden osalta saattaa olla, että Venäjän-mielisiltä irtosi paljon ääniä Venäjälle.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tämä se vasta hyvä pointti on:

"Nämä euroviisuvaalit ovat ilmeisesti ainoat vaalit, joissa "suvereenien demokratioiden" kansalaiset voivat antaa ääniä ilman putinilaista tarkkailua ja ohjausta."

Kansandemokratioille purtavaa. Toivottavasti se ei johda pohjoiskorealaisiin eristäytymisiin, vaan vallanpitäjien käsitysten tarkistamisiin.

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer

Mikael, Thomas eli Tom oli jossakin haastattelussa, ja siellä käristettiin makkaraa, hän sanoi olevansa ihan hulluna makkaraan.
Vielä se ei kuitenkaan näy hänen hoikassa olemuksessaan, toivotaan,ettei syö liikaa wurstia, ettei tule kolestrolia vereen.heh.
Hauska mies kuitenkin haastatteluistaan päätellen, pystyy itseironiaankin.
Lehdistö sen sijaan kommentoi viisuja tosi laimeasti, ihmettelen kyllä, siis paperilehdet.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Saattoi olla hyvinkin kaksimielinen kommentti.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ja duumassa on jo aloite Venäjän vetäytymiseksi euroviisuista! Se lienee helppoa, mutta saadapa Baltia, Georgia, Moldova sun muut samaan kelkkaan saattaakin olla jo hiukka vaikeampi osa mielensäpahoittajien tavoitetta.

Ja ei kun hamekangasta duuman miespuolisille hankkimaan.....

Tämän blogin suosituimmat